خواص هل سبز که باید بدانید

هل که در بین مردم به‌عنوان چاشنی و ادویه معطر شناخته می‌شود، در سه رنگ کاشت و برداشت می‌شود. هرکدام از هل‌های سبز، سیاه و ماداگاسکار؛ خواص و ویژگی‌های منحصر به فرد خود را دارد. در میان این سه نوع، هل سبز از عطر تندتری برخوردار بوده و خواص دارویی درمانی فراوانی دارد.

تاریخچه هل سبز

هل سیز یکی از گیاهان جنوب شرق آسیا می‌باشد که به‎صورت درختی کاشت و برداشت می‌شود.  شاید برایتان جالب باشد که بدانید هل به‌عنوان ملکه ادویه‌ها در آسیا شناخته می‌شود و همواره در هندوستان از ارج و قرب بالایی برخوردار است. اگر نگاهی به تاریخ بیندازیم؛ خواهیم دید که مردمان ۴۰۰۰ سال پیش نیز از این گیاه استفاده غذایی می‌کردند.

هل جزء قدیمی‌ترین ادویه‌ها شناخته می‌شود که خواص دارویی بسیاری دارد. این ماده سبز رنگ، در مناطق مرطوب و جنگل‌های هند و مالزی به میزان زیادی برداشت می‌شود. از دلایل قابل توجهی که  خرید ادویه را بسیار ارزشمند می‌کند، وجود منگنز در ساختمان آن است. منگنز از مواد معدنی مفیدی می‌باشد که در ساخت هورمون‌های جنسی و استخوان‌سازی به بدن کمک می‌کند.

ارزش غذایی هل سبز

هل سبز و دیگر انواع آن از خانواده زنجبیل‌ها می‌باشند و از ارزش غذایی قابل‌توجهی برخوردارند. این ادویه محبوب کالری و قند کمی نسبت به سایر ادویه‌ها دارد و همین امر به خواص آن افزوده است. برای مثال یک قاشق غذاخوری از آن حاوی موارد زیر می‌باشد.

  • ۱۸ کالری
  • ۴ گرم کربوهیدرات
  • ۶ گرم پروتئین
  • ۴ گرم چربی
  • ۶ گرم فیبر

علاوه بر این موارد هل سبز دارای ویتامین‌ها و مواد معدنی مفیدی همچون پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم و فسفر می‌باشد که از هرکدام چند میلی‌گرم در ترکیب خود دارد.

خواص هل سبز

هل سبز علاوه بر ارزش غذایی بالایی که دارد، برای بسیاری از بیماری‌ها درمان می‌باشد. علاوه بر درمان می‌توان به خاصیت پیشگیری و جلوگیری از بروز بیماری‌های مختلف نیز اشاره کرد. برخی از خواص این ادویه ارزشمند به شرح زیر می‌باشد:

1) رفع بوی بد دهان

برای داشتن ارتباط اجتماعی مناسب در جامعه، بوی دهان بسیار حائز اهمیت می‌باشد که دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد. جویدن هل سبز به عنوان یکی از روش‌های خانگی رفع بوی بد دهان شناخته می‌شود. در واقع این ادویه معطر با از بین بردن باکتری‌های موجود در دهان و به تعادل رساندن PH دهان، بوی بد را از شما دور می‌کند. به این منظور کارخانه‌های تولید آدامس از این ادویه با ارزش در ترکیب محصولات خود استفاده می‌کنند.

رفع بوی بد دهان با هل

2) جلوگیری از خرابشدن دندانها

هل علاوه بر خاصیت از بین بردن بوی بد دهان، با داشتن ویژگی ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی در جلوگیری از کرم‌خوردگی دندان‌ها هم موثر می‌باشد. روغن موجود در دانه‌های هل خاصیت ضدمیکروبی و قارچی دارند، همانند آدامس عمل کرده و  آلودگی‌های موجود در روی دندان‌ها را تا حدود زیادی پاک می‌کنند.

3) سلامت کبد

با توجه به خاصیت سم‌زدایی هل سبز، در طب سنتی از آن برای دفع سموم انباشته شده در کبد استفاده می‌شود. طی مطالعات انجام شده بر روی افراد مبتلا به کبد چرب که اضافه‌وزن نیز داشتند، استفاده از هل سبز برای داشتن کبد سالم؛ مفیدتر از داروهای درمانی بود. علاوه بر آن آزمایش‌های گسترده‌ای نیز روی حیوانات انجام شده که نتیجه آن اهمیت بالا هل سبز در محافظت از کبد بوده است.

4) ضدسرطان

طی مطالعات انجام شده اهمیت هل سبز در مبارزه و پیشگیری از سرطان بسیار قابل توجه بوده است. این ادویه ارزشمند به علت داشتن مواد شیمیایی گیاهی مثل لیمونن و cineole، در به تاخیر انداختن و مهارکردن سرطان کاربرد دارد.

5) کاهش فشارخون

طی تحقیقات انجام شده روی ۲۰ نفر از افراد مبتلا به فشارخون، استفاده روزانه ۳ گرم از هل به مدت ۱۲ هفته نشان داد که هل سبز برای کاهش فشارخون بسیار مفید می‌باشد. این ادویه علاوه بر کاهش فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و فشار خون میانگین، خاصیت آنتی‌اکسیدانی بدن را نیز تا ۹۰ درصد افزایش می‌دهد.

6) کنترل دیابت

هل سبز با داشتن منگنز، گزینه‌ای عالی و بسیار مفید برای افراد مبتلا به دیابت و قند خون می‌باشد. چراکه طی تحقیقات انجام شده؛ این افراد منگنز بسیار ناچیزی دارند و اضافه کردن این ادویه به برنامه غذایی افراد دیابتی کار هوشمندانه‌ای می‌باشد. البته هنوز معلوم نیست که کاهش منگنز باعث دیابت می‌شود و یا بیماری دیابت باعث کاهش سطح منگنز بدن.

کنترل دیابت7) بهبود مشکلات گوارشی و زخم معده

استفاده از هل سبز در چین برای بهبود مشکلات گوارشی و شکم درد به عنوان درمان سنتی بسیار رایج می‌باشد. با توجه به بررسی‌های انجام شده ترکیب هل سبز با زردچوبه و برگ سمبونگ به کنترل و جلوگیری از زخم معده کمک می‌کند. این ادویه به عنوان تسکین‌دهنده معده و التهابات روده بسیار کارآمد می‌باشد.

8) کنترل آسم و مشکلات تنفسی

با توجه به مطالعات انجام شده روی برخی از حیوانات، نتیجه حاصل شده است که ادویه‌ها از اثرات برونشیتی جلوگیری می‌کنند و مسیرهای هوایی را برای تنفس راحت و جریان هوا باز می‌کنند. از این رو استفاده از هل سبز به‌صورت دم‌کرده برای افرادی که مشکلات ریوی و آسم دارند؛ بسیار مفید می‌باشد.

روش های مصرف هل سبز

از این ادویه ارزشمند می‌توانید برای طعم‌دار کردن چای و نوشیدنی خود استفاده کنید. علاوه بر آن می‌توانید به منظور خوش عطر کردن در دسرهایی مثل پودینگ و میان وعده‌هایی مثل حلوا، انواع شیرینی‌ها، کیک، پنکیک و پای اضافه کنید. این ادویه در کشور اسکاندیناوی به جای دارچین در پخت انواع شیرینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روش های مصرف هل سبزدر بین سه نوع از هل، هل سبز در پخت‌وپز بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. به این منظور می‌توانید از این ادویه در کنار دارچین، وانیل، بادام، زنجبیل، میخک، نارگیل و رز استفاده کنید. همچنین هل سبز گزینه مناسبی برای افزودن به نوشیدنی‌های داغ مثل چای نعناع، چای سبز چای گیاهی chai می‌باشد.

پیشنهاد مطالعه : خواص زردچوبه

سخن پایانی

هل سبز و دو نوع دیگر هل که از خانواده زنجبیل‌ها می‌باشند، در عطاری‌ها و فروشگاه‌های مواد غذایی یافت می‌شوند. این ادویه معطر خواص درمانی و ضدمیکروبی بسیاری دارد و به این جهت افزودن آن به برنامه غذایی توصیه فعالین در طب سنتی می‌باشد. البته توجه داشته باشید که در افراد دارای سنگ کیسه صفرا، هل به عنوان دارو توصیه نمی‌گردد؛ چراکه درد را شدیدتر می‌کند.