علائم مسمومیت کودک بعد از خوردن مواد شوینده

سلامت کودکان

هر مادر و پدری وظیفه دارد که از کودک و فرزند خود به خوبی مراقبت کند. سلامتی کودکان و خردسالان امر بسیار مهمی است زیرا که به دلیل سن کم، عدم آگاهی بچه‌ها، کنجکاوی و… آن‌ها همواره در معرض خطرات متعددی هستند. آگاهی از روش‌های مراقبت از سلامت کودکان و خردسالان و آموختن راه حل‌های پیشگیری کننده در هر زمینه بیماری زا و خطرآفرین و همچنین روش‌های درمانی در هنگام مواجه شدن با اتفاقات و بیماری‌های ناگهانی می‌تواند منجر به واکنش صحیح و به موقع والدین در موقعیت‌های بحرانی شود.‌ یکی از‌این شرایط خطرآفرین و گاهاً مرگ آور خوردن مواد شوینده و‌ ایجاد مسمومیت بوده که اگر والدین آگاهی کافی در زمان روبرو شدن با ‌این مشکل را داشته باشند می‌توان تا حدودی امیدوار بود که بهترین و عاقلانه‌ترین تصمیم را برای نجات جان فرزند خود خواهند گرفت. بدین منظور در‌این محتوا علائم مسمومیت به وجود آمده در کودکان که ناشی از خوردن مواد شوینده می‌باشد و همچنین روش‌های پیشگیری از‌این حادثه بیان می‌شود و در ادامه به بیان راه حل‌های سریع درمانی در زمان مسمومیت کودکان پرداخته خواهد شد.

خطر مواد شوینده را دست کم نگیرید!

در تمام خانه‌ها انواع مواد شوینده و ضدعفونی کننده با ‌ترکیبات شیمیایی و سمی موجود می‌باشد که بخشی جدایی ناپذیر از هر خانه را تشکیل می‌دهند و در صورت استفاده نادرست از‌این شوینده‌ها ‌یا بی احتیاطی، حوادث ناگوار بسیاری به جای می‌گذارد. در فرمولاسیون اغلب مواد شوینده مورد استفاده در خانه‌ها مواد شیمیایی قوی و با غلظت بالا به کار رفته است که تنها برای مصارف پاک کنندگی و ضدعفونی کنندگی قابلیت استفاده دارد.

خطر مواد شوینده برای کودکان

مواد شوینده تهدیدی برای سلامت و جان کودکان

هرگونه مصرف نادرست از‌این مواد شیمیایی از جمله، ‌ترکیب مواد شوینده، تماس با پوست و چشم، استنشاق آن‌ها و خوردن مواد شوینده می‌تواند عوارض جبران ناپذیر و در برخی موارد حاد، خطر مرگ را به همراه داشته باشد. عدم آگاهی از‌این خطرات احتمالی و اتخاذ تصمیمات نادرست در زمان وقوع حادثه، عواقب سنگین‌تری را برای خانواده‌ها رقم می‌زند.

مواد بهداشتی را از دسترس کودکان دور نگه دارید

کودک همواره کنجکاو است و به دنبال کشف موضوعات جدید است و جستجوی همه قسمت‌های خانه و سرک کشیدن به گوشه کنارهای ناشناخته،‌ یکی از سرگرمی‌های بیشتر کودکان می‌باشد، در حقیقت‌این کنجکاوی بخشی از روند تکاملی و شناختی هر کودک در سن رشد محسوب می‌شود و نمی‌توان از‌این بابت به آن‌ها خرده گرفت. سخت گیری‌های بیجا و جلوگیری کردن از‌این جستجوی کودکانه، تبعات ناخوشایندی در روند رشد کودک به جای خواهد گذاشت. بهترین و ساده‌ترین راهکار در‌این مورد،‌ایمن سازی همه قسمت‌های خانه و دور کردن اشیاء و وسایل خطرناک از دسترس کودکان می‌باشد. کودکی که قدرت تشخیص اشیاء و خوراکی‌های بی خطر از خطرناک را ندارد، تنها با کمک و هدایت پدر و مادر آگاه می‌تواند از خطر مصون بماند. بنابراین از دسترس خارج کردن وسایل تزئینی نوک تیز و برنده، وسایل شکستنی ‌یا سنگین، مواد غیر خوراکی و سمی، و کلیه اشیاء غیر ضروری و خطرناک توسط والدین امری ضروری می‌باشد.

خطرات ناشی از در دسترس بودن مواد شوینده برای کودکان

کودکان در معرض خطرات تنفسی و گوارشی مواد شوینده هستند

در‌این میان اغلب مواد شوینده سمی به دلیل دارا بودن بسته بندی‌های رنگارنگ و جالب توجه، کنجکاوی کودکان نوپا را برمی انگیزد. بی توجهی والدین و قرار دادن مواد شوینده در کابینت و‌ یا در بسته بندی‌هایی که به راحتی باز می‌شود خطری بالقوه محسوب شده و موجب دسترسی سریع کودک به ‌این مواد خطرناک می‌شود، بنابراین خوردن ‌یا استنشاق ‌این مواد شیمیایی توسط کودکان، مسمومیت‌ها و عواقب شدیدی را به دنبال خواهد داشت.

بهتر است به خاطر بسپارید که مسئولیت ‌این نوع مسمومیت کودکان قطعا و‌ یقینا بر عهده والدین بی توجه و سهل انگار می‌باشد. از‌این رو توصیه می‌شود که با رعایت نکات ‌ایمن سازی خانه و دور از دسترس قرار دادن سموم و مواد شوینده‌ی شیمیایی به استقبال خطر و مسمومیت کودکان خود نروید.

علائم بروز مسمومیت در کودکان بر اثر خوردن مواد شوینده

به طور کلی مشکلات و حوادث ناشی از استفاده نادرست مواد شوینده به چند شکل در افراد‌ایجاد می‌شود، اگر مواد شوینده با قدرت اسیدی بالا بر روی پوست ریخته شود، التهابات و حساسیت‌های پوستی را به دنبال دارد و گاهی منجر به سوختگی محل آسیب دیده می‌گردد. در برخی موارد مسمومیت بر اثر استنشاق گاز سمی منتشر شده از‌ترکیب دو ماده شوینده پر خطر همانند جوهر نمک و وایتکس ‌ایجاد می‌شود. در برخی از افراد تماس مواد شوینده با چشم‌ها منجر به سوزش و التهاب چشم و حتی از بین رفتن بینایی می‌گردد و در نهایت مسمومیت ناشی از خوردن مواد شوینده‌ یکی دیگر از حوادث ناشی از بی احتیاطی می‌باشد و ‌این نوع مسمومیت در بین کودکان بیشتر دیده می‌شود.

علائم مسمومیت کودکان با مواد شوینده (1)

علائم مسمومیت کودکان با مواد شوینده (1)

عدم مراقبت از کودکان نوپا منجر به آسیب پذیری بیشتر آن‌ها نسبت به بزرگسالان می‌گردد به گونه‌ای که نرخ افراد مبتلا به مسمومیت بر اثر خوردن مواد شوینده در کودکان بیشتر از بزرگسالان است. بدین سبب ضرورت آگاهی و آموزش والدین نسبت به بروز انواع مسمومیت‌ها در کودکان و همچنین علائم و درمان مناسب برای آن‌ها بیش از پیش مشخص می‌شود. تشخیص زود هنگام مسمومیت بر اثر خوردن مواد شوینده در کودکان می‌تواند از عوارض و خطرات جدی که کودکان را تهدید می‌کند جلوگیری نماید. علائمی که پس از خوردن و بلعیدن مواد شوینده سمی در کودکان نمایان می‌شود بدین شرح است:
– احساس خفگی و ناراحتی در هنگام غذا خوردن
– داشتن تهوع و استفراغ خونی ‌یا بدون خون
– احساس درد، سوزش و تورم در دهان
– قرمزی و ورقه‌ای شدن پوست
– احساس درد در قفسه سینه، گلو و دهان
– قرمزی لب‌ها و‌ایجاد تاول‌های دردناک
– احساس سوختگی شدید در دهان و مجاری گوارشی

علائم مسمومیت کودکان با مواد شوینده (2)

علائم مسمومیت کودکان با مواد شوینده (2)

مسمومیتی که در نتیجه خوردن مواد شوینده‌ ایجاد می‌شود، شدیدا بر روی سیستم گوارشی کودکان اثر مخرب می‌گذارد. به همین دلیل استفراغ‌های پی در پی که عموما با مقادیری خون همراه است و سوختگی مجرای گوارش که با دل درد ناشی از آسیب معده و روده نمایان می‌شود و منجر به بی قراری شدید کودک می‌گردد از عوارض مسمومیت ناشی از خوردن مواد شوینده می‌باشد. بنابراین با دانستن‌ این علائم می‌توانید‌این نوع مسمومیت را به سرعت تشخیص داده و اقدامات درمانی مناسبی که در ادامه بیان می‌شود را برای نجات جان کودک خود انجام دهید.

اقدامات ضروری پس از بروز مسمومیت

در هنگام مواجهه با علائم مسمومیت ابتدا به ساکن، آرامش خود را حفظ کنید و از آموزش‌های پیشین خود بهره ببرید. سردرگمی و اقدامات اشتباه در‌این موقعیت تبعات بدتری را به جای می‌گذارد. از خوراندن مایعات مختلف به کودک و اجرای توصیه‌های تجربی اطرافیان در جهت رفع علائم مسمومیت جدا خودداری کنید. هیچگونه راهکار خانگی برای ‌این رخداد وجود ندارد و اقدامات درمانی مورد نیاز، تنها باید توسط پزشک صورت بگیرد. به هیچ عنوان کودک را وادار به استفراغ و برگرداندن ماده شوینده نکنید، چرا که آثار سوختگی در‌این اقدام بسیار شدیدتر و جبران ناپذیر خواهد بود. در منابع ‌اینترنتی به دنبال راهکارهای درمانی نگردید و بدون فوت وقت فقط با اورژانس تماس بگیرید تا بتوانید در اسرع وقت از طریق کادر پزشکی به نجات جان کودک خود کمک کنید. هر گونه اقدام عجولانه و اشتباه در‌این مواقع می‌تواند روند درمانی کودک را با تاخیر روبرو کند و‌یا حوادث جدی‌تری را رقم بزند. پس با حفظ خونسردی نجات جان و حفظ سلامتی کودکتان را به پزشکان مربوطه بسپارید.

اقدامات ضروری پس از بروز مسمومیت ناشی از خوردن مواد شوینده

اقدامات لازم جهت جلوگیری از اثرات مواد شوینده بر کودکان پس از مسمومیت

سرعت اقدامات درمانی و نوع ماده مسموم کننده‌ای که کودک بلعیده است تاثیر بسیار زیادی در روند بهبودی و درمان کودک خواهد داشت. گاهی اوقات درمان مسمومیت با مواد شوینده چند ماه به طول می‌انجامد. چراکه بر اساس میزان مسمومیت و مشکلات گوارشی به وجود آمده، پس از اقدامات درمانی که توسط پزشکان صورت می‌گیرد، توصیه‌های تغذیه‌ای و رژیم‌های غذایی مناسب به والدین داده می‌شود تا طی مدت مشخصی عوارض ناشی از مسمومیت به طور کامل از بدن کودک بر طرف گردد.

در مسمومیت‌هایی که ممکن است در بین کودکان ‌ایجاد شود، مسمومیت ناشی از خوردن و بلعیدن مواد شوینده شیمیایی و سمی‌ یکی از خطرناک‌ترین حوادثی است که تنها با داشتن آگاهی می‌تواند به موقع تشخیص داده شود و در زمان مناسب بهترین تصمیم را برای نجات جان کودکان اتخاذ نمود. از‌این رو آموزش والدین در‌این زمینه و بیان علائم ناشی از خوردن مواد شوینده و اقدامات درمانی صحیح در کنار روش‌های پیشگیری از‌ اینگونه رخدادهای حادثه آفرین، راهکاری مناسب و الزامی می‌باشد و در‌این محتوا به بیان‌ این موارد پرداخته شد. در آخر والدین عزیز باید بدانند که همیشه پیشگیری بهتر از درمان است، پس بالا بردن علم و آگاهی در زمینه بیماری‌های احتمالی کودکان و نگه داری از مواد شوینده‌ی سمی در جایی دور از دسترس کودکان امر بسیار مهمی است که همین عامل به تنهایی می‌تواند به میزان زیادی از عوارض ناشی از آن‌ها پیشگیری نماید.