تاثیر نوشابه بر دندان

نوشیدنی‌های شیرین و گازدار اسیدهای مضر تولید می‌کنند که روی دندان شما باقی می‌ماند. بنابراین، دلیل تخریب این عضو مهم و البته مستحکم است. اگر می‌خواهید از واقعیت تاثیر نوشابه بر دندان‌ها بدانید، با ما همراه باشید.

تاثیر منفی و عوارض نوشابه بر دندان

اولین آسیب گزارش شده برای نوشیدنی‌های گازدار، پوسیدگی دندان است. گفته می‌شود که مینای دندان را به مرور زمان از بین می‌برد، زیرا در معرض اسیدهای موجود در نوشیدنی‌ها قرار می‌گیرند. این امر به ویژه برای کودکانی که دندان‌های در حال رشد دارند، بسیار مهم است. جالب است بدانید که مینا دندان قوی‌ترین بافت بدن انسان است. از طرفی با قند زیاد موجود در نوشابه‌ها باعث پوسیدگی دندان می‌شوند. مصرف نوشابه علاوه بر پوسیدگی دندان، سبب تغییر رنگ و زردی آن می‌شود و با درمان‌های معمولی غیر قابل برگشت است. توجه داشته باشید که نباید بیش از دو بار در هفته نوشابه مصرف کرد.

نکته دیگر در مورد اثرات نوشابه بر دهان این است که در کل دستگاه گوارش انسان فقط معده می‌تواند محیط اسیدی تولید شده توسط نوشابه را تحمل کند اما دهان، گلو، مری و غیره پس از مصرف نوشابه نمی‌توانند یک محیط اسیدی غیرمعمول را تخمل کنند، زیرا غشاهای مخاطی دهان، گلو و مری به اسیدها بسیار حساس هستند.

بعد از دندان باید تاثیر نوشابه را بر سیستم معده در نظر گرفت. با این حال گفته می‌شود که معده می‌تواند محیط اسیدی ناشی از نوشابه را تحمل کند. پس به خاطر داشته باشید که اسید فسفریک موجود در نوشابه‌ها نیز با اسید هیدروکلریک موجود در معده رقابت می‌کند و بر عملکرد مناسب معده تاثیر می‌گذارد. وقتی معده دچار اختلال می‌شود، غذای مصرف شده هضم نشده باقی می‌ماند و باعث سوء هاضمه و نفخ می‌شود. افرادی که از زخم معده و سوزش سر دل رنج می‌برند باید به شدت از مصرف نوشابه خودداری کنند.

یکی دیگر از معایب نوشابه، چاقی است. نوشابه‌های گازدار عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنی‌های مصنوعی و شکر تصفیه شده تولید می‌شوند. بنابراین مغذی نیست و قند بالایی دارد، پس حاوی کالری زیادی است که باعث چاقی در مصرف کنندگان می‌شود. از آسپارتام به جای شکر معمولی در نوشیدنی‌های رژیمی نیز استفاده می‌شود. اگرچه این ماده اشتها‌آور است، اما برای سلامتی مضر است و مصرف آن منجر به میگرن، سرگیجه و کاهش حافظه می‌شود. جالب اینجا است که نوشابه‌ها نیز به طور همزمان باعث چاقی و سوء تغذیه می‌شوند. نوشابه‌های معمولی خاصیت کاهش اشتها را دارند و در صورت مصرف مکرر باعث سوء تغذیه می‌شوند.

مصرف نوشیدنی‌های شیرین همانند نوشابه عوارض نامطلوبی از جمله چاقی و پوسیدگی دندان را به همراه دارند. مهم نیست که چه نوع نوشابه‌ای را مصرف می‌کنید، به طور کلی یکی از شایع‌ترین علل پوسیدگی دندان نوشابه است.

قند نوشابه

پلاک دندان یا پلاک باکتریایی لایه‌ای است که به سطوح مختلف دهان مانند لثه و دندان چسبیده و باکتری‌های این لایه از مواد کربوهیدرات تغذیه می‌کنند. با این حال، نوشابه‌های گازدار قند زیادی دارند و به رشد و تکثیر این پلاک‌ها کمک می‌کنند. هنگامی که باکتری‌های موجود در دهان با نوشابه تماس پیدا می‌کنند، قند را برای تولید اسید، متابولیزه می‌کنند و حداقل به مدت 20 دقیقه به ساختار و مینای دندان حمله می‌کنند. این حمله در 20 دقیقه با یک جرعه نوشابه شروع می‌شود. کودکان و نوجوانان به دلیل عدم رشد کامل مینای دندان در برابر پوسیدگی دندان ناشی از مصرف نوشابه بسیار آسیب‌پذیر هستند.

اسیدهای نوشابه

بسیاری از نوشیدنی‌ها حاوی اسید فسفریک و اسید سیتریک هستند که هر دو می‌توانند به دندان‌ها آسیب بزنند. اسیدها باعث نرمی دندان می‌شود و خطر پوسیدگی دندان را به همراه دارد. نوشابه‌های رژیمی مشکلات ناشی از اثرات مخرب تماس قند و دندان را حل کرده‌اند، اما نوشابه‌های رژیمی همچنان اسیدی هستند و انتخاب خوبی نیستند. بر اساس مجله آمریکایی دندانپزشکی عمومی، آسیب به ساختار دندان ناشی از مصرف بیش از حد نوشابه‌های رژیمی مشابه آسیب‌های ناشی از مصرف بیش از حد داروها است.

طریقه نوشیدن

نه تنها نوع نوشیدنی، بلکه نحوه نوشیدن آن نیز مهم است. اگر نوشیدنی را به جای قورت دادن فوری در دهان نگه دارید، نوشیدنی اسیدی‌تر و در نتیجه مضرتر می‌شود. همچنین با افزایش دمای نوشیدنی در دهان، اثرات این آسیب‌ها افزایش میابد.

روند پوسیدگی دندان

پوسیدگی چهار دندان جلوی بالای دهان (دو دندان پیش و دو دندان نیش) از عوارض مصرف بیش از حد نوشابه‌های گازدار است. نوشیدنی‌های گازدار حاوی اسید کربنیک در حال آزاد شدن می‌باشند. این ترکیب به عنوان آب اکسیژنه (سفید کننده) عمل می‌کند که بافت مینای هر چهار طرف دندان را از بین می‌برد. افرادی که بیش از حد نوشابه مصرف می‌کنند با ترکیبات این نوشیدنی تماس مستقیم خواهند داشت و باعث پوسیدگی سطح داخلی چهار دندان جلویی (دندان‌های پیش و نیش) می‌شود. با این حال، قسمت‌های خارجی (بیرونی) این دندان‌ها به علت تماس با سطح داخلی لب‌، قرار گرفتن آن‌ها در معرض واکنش‌های شیمیایی نوشابه‌های گازدار را افزایش می‌دهند. سطوح داخلی و خارجی دندان‌های پیش و نیش‌ فک پایین نیز از طریق سطح داخلی زبان و لب‌ها محافظت می‌شوند و کمتر مستعد پوسیدگی می‌شوند. دندان‌های پوسیده ناشی از مواد اسیدی مانند نوشابه‌های گازدار و ترشیجات دردناک هستند. در چنین دندان هایی، غذاهای اسیدی نقش محافظت از مینای دندان و پوششی آن را کاهش می‌دهند. برای مقابله با این مساله بهتر است از یک خمیردندان مخصوص استفاده کنید که حاوی مقدار زیادی پتاسیم و سدیم باشد، تا برای مدتی از این خلل محافظت کند.

عوارض نوشابه بدون قند بر دندان

قند با تامین انرژی باکتری‌ها، باعث می‌شود، باکتری‌ها رشد کنند و بر روی سطح دندان‌ها جرم ایجاد می‌کند و سرعت پوسیدگی دندان را افزایش می‌دهد. افراد برای حفظ سلامت خود از رژیم‌های غذایی بدون قند استفاده می‌کنند. با این حال، دندانپزشکان هشدار می‌دهند که تغییر به مصرف نوشابه‌های بدون قند برای جلوگیری از پوسیدگی دندان کافی نیست. کاهش مصرف قند خطر پوسیدگی دندان را کاهش نمی‌دهد. مخلوطی از مواد شیمیایی و اسیدها در غذاها و نوشابه‌های بدون قند می‌تواند تاثیری مشابه نوشابه‌های حاوی قند را داشته باشد. بسیاری بر این باورند که کاهش مصرف نوشابه‌های شیرین می‌تواند پوسیدگی دندان را کاهش دهد، اما ترکیب مواد شیمیایی و اسیدهای موجود در برخی غذاها و نوشیدنی‌ها می‌تواند تاثیر منفی بر سلامت دندان داشته باشد. پوسیدگی دندان زمانی رخ می‌دهد که اسید بافت سخت دندان را حل کند. نوشابه‌های حاوی افزودنی‌های اسیدی و نوشابه‌هایی با سطح pH پایینی دارند. حتی اگر بدون قند نیز باشند، می‌تواند آسیب جدی به مینای دندان وارد کنند. بیشتر نوشابه‌های غیر الکلی و ورزشی مینای دندان را بین 30 تا 50 درصد نرم می‌کنند. نوشابه‌های بدون قند مانند نوشیدنی‌های شیرین و آب‌های معدنی طعم‌دار، سطح مینا دندان را به میزان قابل توجهی کاهش می‌دهند. درواقع از این نظر تفاوت زیادی بین دو گروه نوشابه وجود ندارد.

سخن پایانی

همانطور که در بالا ذکر شد، مصرف نوشابه لذت بخش است، اما می‌تواند آسیب زیادی به دندان‌های شما وارد کند. حتی اگر از نوشابه‌های رژیمی استفاده کنید. نوشابه می‌تواند مینا دندان را از بین ببرد و باعث پوسیدگی دندان شود. ممنون از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید.