کپک رب گوجه فرنگی

آشپزی ایرانی را می‌توان از شاخصه‌های مهم فرهنگی کشور دانست که پیشینه‌ای باستانی به همراه دارد. در این بین رب گوجه را می‌توان از مهم‌ترین و پرمصرف‌ترین چاشنی‌های غذاهای ایرانی دانست. این چاشنی خوش‌طعم و خوش‌رنگ در اغلب غذاهای ایرانی به کار برده می‌شود و طعم و رنگی اصیل و ‌آشنا به آن می‌بخشد.

بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند این فرآورده را در منزل تهیه کنند تا از سلامت و کیفیت آن نیز مطمئن شوند. می توانید نحوه تهیه رب گوجه را در مقاله طرز تهیه رب گوجه فرنگی بخوانید. چیزی که در این بین اهمیت دارد، نحوه نگهداری و مصرف رب گوجه است که ممکن است عده‌ای را با چالش رو به رو کرده باشد.

علت کپک زدن رب گوجه خانگی

صحنه رو به رو شدن با کپک روی رب گوجه فرنگی را می‌توان از بدترین صحنه‌هایی دانست که ممکن است در آشپزخانه با آن رو به رو شوید. این صحنه به معنی از دست دادن همه محتوی گوجه فرنگی موجود در ظرف است که چندان خوشایند نیست.

کپک نوعی قارچ است که با ساختار کرک شکل و چند سلولی خود ممکن است روی رب گوجه رشد کند و باعث تغییر رنگ و طعم آن شود. دلایل مختلفی را می‌توان برای رشد کپک روی رب گوجه خانگی نام برد که در ادامه به چند مورد آن اشاره می‌کنیم:

  • رطوبت
  • تفاوت دمای یخچال و رب
  • قرار دادن سبزی و میوه نشسته یا پلاستیک آلوده در یخچال

رطوبت

رطوبت را می‌توان اصلی‌ترین دلیل رشد کپک دانست. کپک برای رشد خود نیازمند مواد ارگانیک گرم و مرطوب است و محیط رب گوجه به خوبی این شرایط را فراهم می‌کند.

تفاوت دمای یخچال و رب

یکی از دلایل دیگری که باعث ایجاد کپک می‌شود، تفاوت میان دمای یخچال و رب گوجه است. این مورد مخصوصا در رب گوجه خانگی بسیار مشاهده می‌شود. بنابراین پس از پخت رب بهتر است تا خنک شدن کامل آن صبر کنید و سپس آن را در یخچال قرار دهید.

قرار دادن سبزی و میوه نشسته یا پلاستیک آلوده در یخچال

یکی دیگر از دلایلی که برای کپک زدن رب گوجه می‌توان بیان کرد، قرار دادن سبزی یا میوه آلوده در یخچال است. این کار باعث وارد شدن آلودگی‌ به درون یخچال می‌شود که خود می‌توانند منشا کپک باشند.

رب گوجه فرنگی کپک زده را چکار کنیم؟

به هنگام مواجه با کپک روی رب گوجه باید تمامی محتویات ظرف را دور بیندازید. کپک نوعی قارچ سمی است که سم مایکوتوکسین تولید می‌کند. حتی اگر قسمت قابل مشاهده کپک را از روی رب بردارید ممکن است سم آن به بخش‌های زیرین نفوذ کرده باشد و باعث بیماری شود.

همچنین هاگ‌های مولد کپک بسیار ریزتر از آن هستند که با چشم غیر مسلح دیده شوند، بنابراین ممکن است این هاگ‌ها در رب باقی مانده باشند.

روش‌های جلوگیری از کپک زدن رب گوجه خانگی

اکنون که با دلایل ایجاد کپک روی رب گوجه آشنا شدیم می‌توانیم به سراغ روش‌های جلوگیری از کپک زدن آن اشاره کنیم. هریک از ما ممکن است روش‌هایی را برای نگهداری از رب گوجه از مادرانمان آموخته‌ایم که هریک به نوبه خود ممکن است موثر باشد. باید توجه داشتن که رب گوجه خانگی به دلیل نداشتن مواد نگهدارنده بیشتر در معرض کپک زدن هستند. در ادامه به برخی از روش‌های جلوگیری از کپک زدن رب گوجه خانگی اشاره می‌کنیم:

  1. استفاده از قاشق تمیز و خشک
  2. قرار دادن رب در یخچال
  3. ریختن روغن روی سطح رب استفاده از ظروف نگهداری کوچک و درب دار
  4. افزودن نمک
  5. نگهداری رب گوجه در فریزر
  6. استفاده از کیسه فریزر

هریک از این موارد را ادامه شرح می دهیم.

استفاده از قاشق تمیز و خشک

همانطور که گفته شد کپک‌ در محیط مرطوب و آلوده به سرعت رشد می‌کنند. بنابراین اگر با استفاده از قاشقی خیس یا آلوده اقدام به برداشتن رب گوجه کنیم ممکن است کپک را به محیط رب وارد کرده و باعث خراب شدن آن شویم. پس بهتر است از یک قاشق تمیز و کاملا خشک برای برداشتن رب استفاده کنید.

قرار دادن رب در یخچال

رشد باکتری‌ها و قارچ‌ها در دمای پایین 4 درجه سانتی‌گراد بسیار کند و گاهی متوقف می‌شود. بنابراین قرار دادن رب گوجه فرنگی در یخچال باعث پایین آوردن دمای رب و جلوگیری از کپک زدن می‌شود. در نظر داشته باشید که یخچال را بیش از حد ظرفیت آن پر نکنید و از باز و بسته کردن مکرر آن خودداری کنید.

ریختن روغن روی سطح رب

ریختن روغن روی سطح رب یکی از مواردی است که از دیرباز و توسط مادربزرگ‌ها استفاده می‌شد. این کار باعث ایجاد یک لایه عایق بر سطح رب می‌شود و به این ترتیب اکسیژن‌رسانی به آن را متوقف می‌کند. برای هر بار استفاده لازم است قسمتی از لایه روغن را کنار زده و به وسیله یک قاشق تمیز و خشک رب را بردارید.

استفاده از ظروف نگهداری کوچک و درب‌دار

هوا یا به عبارتی اکسیژن یکی از مواردی است که باعث رشد باکتری‌ها و کپک می‌شود. به هنگام پر کردن ظرف رب مطمئن شوید که تا حد امکان ظرف را پر کرده‌اید و هوای اضافی داخل ظرف باقی نگذاشته‌اید.

یکی از موارد دیگری که در جلوگیری از کپک زدن رب می‌تواند بسیار موثر باشد، استفاده از ظرف‌های کوچک و درب‌دار است. پس از باز کردن درب ظرف اصلی، محتویات داخل آن را به ظرف‌های کوچکتر متنقل کنید و از درپوش مناسب برای آن‌ها استفاده کنید. می‌توانید از ظروف با دهانه کوچک نیز برای نگهداری رب گوجه فرنگی استفاده کنید. به این ترتیب هوای داخل ظرف را حدالامکان کاهش می‌دهید و از رشد باکتری‌ها جلوگیری می‌کنید.

افزودن نمک

افزودن نمک به رب گوجه خانگی از دیگر مواردی است که از کپک زدن رب گوجه جلوگیری می‌کند. این میزان نمک اضافه شده به رب را می‌توانید با کم ریختن نمک در غذا جبران کنید.

نگهداری رب گوجه فرنگی در فریزر

کاهش دما یکی از روش‌های کاربردی در جلوگیری از رشد کپک و باکتری‌ها در رب گوجه است. می‌توانید رب را در قوطی‌های شیشه‌ای کوچکی قرار دهید و سپس آن‌ها در فریزر بگذارید. به این ترتیب رب‌های گوجه شما درون فریزر کپک نخواهند زد. برای مصرف هفتگی خود هر یک از شیشه‌ها را برداشته و درون یخچال قرار دهید.

استفاده از کیسه فریزر

از دیگر راه‌هایی که توسط آن می‌توانید از کپک زدن رب گوجه خانگی خود جلوگیری کنید، بسته‌بندی کردن رب در کیسه‌های فریزر است. رب را درون کیسه فریزر تمیز و خشکی بریزید و آن را به خوبی صاف کنید. این بسته‌بندی‌ها را درون فریزر قرار دهید و اجازه دهید تا کاملا یخ بزنند. در هر بار استفاده قسمتی از رب را شکسته و مصرف کنید.

سخن پایانی 

در این مقاله در مورد علت کپک زدن رب گوجه فرنگی و اینکه چطور از کپ زدن رب گوجه فرنگی جلوگیری کنیم صحبت کردیم. شما می توانید جهت خرید رب گوجه فرنگی از بنکداران به سامانه بنکداری آنلاین آوان مال مراجعه کنید و در قسمت رب گوجه فرنگی، محصول مورد نظر خود را انتخاب کنید و قیمت آن را بین بنکداران مختلف مقایسه کنید و سپس اقدام به ثبت سفارش کنید.