خواص جوز هندی

یکی از ادویه‌های محبوب و پر طرفدار، جوز هندی می‌باشد که دارای شهرت زیادی است. این ماده خوش عطر از درخت جوز بویا به دست می‌آید که یک درخت همیشه سبز بوده و در واقع این ماده از دانه سخت این درخت به تهیه می‌شود. درخت جوز بویا یک درخت گرمسیری است که در مناطقی مانند بخش‌هایی از آسیا، افریقا و جزایر اقیانوس آرام به خوبی رشد می‌کند.

از دانه رنده شده و یا پودر شده این درخت در بسیاری از مناطق دنیا برای طعم دار کردن مواد غذایی مختلف استفاده می‌شود؛ اما در کنار طعم و عطر فوق‌العاده جوز هندی دارای خواص مختلفی برای بدن بوده و از زمان‌های قدیم در طب سنتی از آن استفاده می‌شده است. در این مطلب قصد داریم شما را با خواص اعجاب‌انگیز جوز هندی آشنا کنیم.

تاریخچه جوز هندی

در ابتدا بهتر است به سراغ تاریخچه جوز هندی برویم. در گذشته جوز هندی به عنوان یکی ازمواد نایاب و گران بها به حساب می‌آمده که کشمکش‌های فراوانی بر سر تجارت آن وجود داشته است. تنها عده کمی از تجار می‌دانستند که این ادویه را از کجا می‌توانند تهیه کنند. این ادویه در بین ثروتمندان و اشراف زادگان دارای محبوبیت بسیار بالایی بوده است. بسیاری از تجار و دریانوردان به دنبال پیدا کردن جزایری بوده‌اند که در آن‌ها جوز هندی وجود داشته است. جستجو برای پیدا کردن این ادویه چیزی شبیه به جستجو برای طلا بوده و مشقت‌های زیادی در این راه از سوی افراد تحمل می‌شده است.

در سال ۱۵۱۷ گروهی از دریا نوردان اسپانیایی در جزایر باندا اندونزی مکان‌هایی را می‌یابند که این ادویه در آن‌جا وجود داشته است. بعد از اسپانیایی‌ها نوبت به هلندی‌ها می‌رسد که به تجارت این ادویه بپردازند و در همین حین رقابت‌های شدیدی بین کشور‌ها برای تجارت جوز هندی به وجود می‌آید. با اشغال هند به دست انگلیسی‌ها نهال‌های درختان جوز به مناطق تحت حاکمیت انگلیسی‌ها منتقل شده و کار پرورش درخت جوز و تهیه ادویه از آن با جدیت دنبال می‌شود. از این زمان به بعد با افزایش قابل توجه تولید ادویه جوز هندی این ادویه به کشور‌های مختلف وارد شده و به نوعی در دسترس همگان قرار گرفته است.

ارزش غذایی جوز هندی

ارزش غذایی جوز هندی بسیار بالا است و حاوی مواد مختلفی می‌باشد. کربوهیدرات، پروتوئین، چربی، فیبر، منگنز، کلسیم، مس و منیزیم به همراه آنتی اکسیدان‌های مختلف در این ماده وجود دارد. برخی از مواد معدنی و مورد نیاز بدن در جوز هندی به حد قابل توجهی وجود دارد.

خواص جوز هندی

جوز هندی به عنوان یک طعم دهنده فوق‌العاده در انواع مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده در کنار طعم و بو فوق‌العاده‌ای که به مواد غذایی می‌بخشد دارای خواص پر شماری می‌باشد که به دلیل وجود همین خواص از گذشته تا به حال این ادویه در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گرفته است. در این قسمت شما را با خواص جوز هندی آشنا خواهیم کرد.

1) جلوگیری از بیماری‌های قلبی و ریوی

یکی از خواص جوز هندی مفید بودن آن برای قلب و ریه می‌باشد. جوز هندی می‌تواند با تحریک سیستم قلب و عروق باعث بهبود عملکرد قلب شود. عطر و بوی جوز هندی تنفس بد را بهبود می‌بخشد و خاصیت ضد عفونی طبیعی را دارد. جوز هندی به بهبود بیماری‌های ریوی نیز کمک کرده و به عنوان یک تقویت‌کننده خوب برای ریه به حساب می‌آید.

2) از بین بردن بوی بد دهان

بوی بدن دهان به دلیلی فعالیت‌های باکتری‌ها در این قسمت ایجاد می‌شود. جوز هندی به صورت طبیعی یک ضد باکتری به حساب می‌آید و اگر شما با کمی از پودر جوز هندی مسواک بزنید بوی بد دهانتان از بین خواهد رفت. همچنینی جوز هندی دارای عطر و بوی بسیار مطبوعی است و می‌تواند این عطر خوب را به دهان منتقل کند. یکی از خواص جوز هندی توانایی آن در از بین بردن بوی بد دهان است.

3) بهبود عملکرد گوارش

استفاده از جوز هندی می‌تواند عملکرد دستگاه گوارش بدن را بهبود بخشیده و مشکلاتی مانند نفخ معده، تهوع، التهاب معده و اسهال را از بین ببرد. مصرف جوز هندی باعث افزایش ترشح آنزیم‌های روده خواهد شد که همین موضوع عملکرد روده را بهبود خواهد بخشید. برای تقویت سیستم گوارش خود می‌توانید از جوز هندی به صورت پودر به همراه مواد غذایی و یا اینکه به صورت دمنوش استفاده کنید.

4)  تقویت مغز

در طب سنتی از جوز هندی به عنوان یک تقویت‌کننده مغز نام برده می‌شود. جوز هندی می‌تواند مغز شما را تحریک کرد تا بتوانید تمرکز بیش‌تری داشته باشید. همچنین این ماده برای افرادی که دارای اضطراب و افسردگی هستند بسیار مفید‌ می‌باشد. تقویت و بهبود عملکرد مغز را می‌توان یکی از خواص مهم جوز هندی دانست.

5) کاهش درد

جوز هندی می‌تواند یک مسکن طبیعی برای بدن شما باشد چرا که قادر است درد را کاهش دهد. در گذشته از این ماده به عنوان یک مسکن طبیعی استفاده می‌شده است. اگر مفاصل شما درد می‌کند و یا دچار آرتریت هستید استفاده از جوز هندی می‌تواند کمک زیادی به شما کند. همچنین استفاده از روغن جوز هندی می‌تواند باعث شود که زخم‌های شما زودتر خوب شوند.

6) سم زدایی

عوامل مختلفی مانند استرس، استعمال دخانیات، تغذیه نا مناسب و آلودگی هوا می‌تواند سمومی را در بدن شما ایجاد کند. دو عضو مهم بدن که نیاز‌مند سم زدایی می‌باشند؛ کبد و کلیه است. جوز هندی یک سم زدای بسیار مناسب برای کبد و کلیه به شمار می‌رود. اگر دارای بیماری کبدی هستید، استفاده از جوز هندی می‌تواند به درمان شما کمک کند. علاوه بر این موضوع استفاده از این ماده برای درمان سنگ کلیه نیز توصیه می‌شود. به طور کلی جوز هندی می‌تواند عملکرد کبد و کلیه‌های شما را بهبود ببخشد.

7) زیبایی پوست

اگر سلامت پوست برای شما دارای اهمیت می‌باشد یکی از موادی که می‌توانید از آن برای بهبود سلامت پوست خود استفاده کنید؛ جوز هندی است. اسکراب‌های تهیه شده از پودر جوز هندی باعث خواهد شد که پوست شما شفاف‌تر و زیبا‌تر به نظر برسد. همچینین این ماده قادر است جوش‌های سر سیاه را از روی پوست شما پاک کند. تهیه ماسک از جوز هندی به همراه مواد دیگری مانند عسل، می‌تواند علائم آکنه را بر روی پوست شما بهبود ببخشد.

8) خواب راحت

از گذشته تا امروز جوز هندی به عنوان ماده‌ای برای بهبود خواب افراد شناخته می‌شود. منیزیم موجود در این ماده باعث کاهش تنش‌های عصبی شده و سروتونین را افزایش خواهد داد. افرادی که دچار کم خوابی هستند؛ اگر مقداری جوز هندی را به همراه مواد غذایی خود استفاده کنند می‌توانند خواب راحت‌تر و طولانی‌تری داشته باشند. استفاده از جوز هندی آرامش و خواب خوب را به شما هدیه خواهد کرد و این مورد جزئی از خواص جوز هندی است.

9) جلوگیری از لوسمی

لوسمی نوعی از سرطان‌های شایع است و تحقیقات نشان می‌دهد که جوز هندی می‌تواند در درمان سلول‌های سرطانی نقش مهمی داشته باشد. این نوع سرطان متاسفانه بیش‌تر در کودکان شایع است و استفاده از جوز هندی می‌تواند به نوعی روند درمان را سرعت ببخشد.

10) کنترل فشار خون و بهبود گردش خون

جوز هندی حاوی مقادیر قابل توجهی از پتاسیم بوده که باز‌کننده عروق می‌باشد. پتاسیم موجود در این ماده از سفت شدن رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند. استفاده از جوز هندی فشار خون را کاهش داده و باعث کاهش فشار در سیستم قلبی و عروقی می‌شود. مقادیری آهن در جوز هندی وجود دارد که باعث افزایش گلبول‌های قرمز خون شما شده و علائم ناشی از کمبود آن را از بین می‌برد. اگر می‌خواهید فشار خون مناسبی داشته باشید این نکته را فراموش نکنید که یکی از خواص جوز هندی همین تنظیم فشار خون است.

11) سلامت استخوان‌ها

یکی از مواد موجود در جوز هندی، کلسیم است. کلسیم نقشی اساسی در استحکام و ترمیم استخوان‌ها دارد. اگر شما مقادیر کافی از جوز هندی را در برنامه غذایی خود بگنجانید؛ کلسیم موجود در آن باعث خواهد شد که استخوان‌های سالم‌تری داشته باشید. همچنین استفاده از این ماده می‌تواند علائم ناشی از پوکی استخوان‌ها را کاهش دهد. یکی از مهم‌ترین خواص جوز هندی را می‌توان افزایش سلامت استخوان‌ها دانست.

12) افزایش میل جنسی

جوز هندی یکی از گیاهانی است که مصرف آن باعث افزایش میل جنسی خواهد شد. تحقیقات متعددی در این زمینه انجام شده است که نتایج آن نشان می‌دهد این ماده در بهبود میل جنسی نقش قابل توجهی دارد. افرادی که دارای میل جنسی پایینی هستند؛ می‌توانند از جوز هندی استفاده کنند. در بسیاری از داروهای تقویت قوای جنسی از جوز هندی استفاده می‌شود.

13) تقویت سیستم ایمنی بدن

مواد و آنتی اکسیدان‌هایی که در جوز هندی وجود دارد باعث تقویت سیستم بدنی شما خواهد بود و این مورد یکی از خواص جوز هندی به حساب می‌آید. جوز هندی منبع غنی از پتاسیم، آهن، منگنز و.. می‌باشد که همگی این مواد در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش قابل توجهی دارند. کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند می‌توانند با استفاده از جوز هندی سیستم ایمنی بدن خود را تقویت کنند.

روش‌های  مصرف جوز هندی

چگونگی مصرف جوز هندی متنوع بوده و به اشکال مختلفی می‌تواند مورد استفاده قرار بگیرد. جوز هندی به صورت پودر شده و یا رنده شده در بسیاری از غذاها و نوشیدنی قابل استفاده است و می‌تواند طعم و عطر بسیار خوبی به مواد غذایی بدهد. همچنین می‌توان با تهیه دمنوش از خواص این ماده استفاده کرد. یکی دیگر از راه‌های استفاده از این ماده، تهیه روغن جوز هندی است که مصارف درمانی زیادی دارد.

سخن پایانی

جوز هندی ماده‌ای ارزشمند به همراه خواص گوناگون می‌باشد. این ماده تنها یک طعم دهنده نیست و می‌تواند نقش قابل توجهی در بهبود سلامتی بدن داشته باشد. البته زیاده روی در مصرف جوز هندی نیز خالی از عارضه نمی‌باشد و نباید در مصرف آن زیاده روی کنید. جوز هندی به شکل پودر شده، دمنوش و روغن در دسترس می‌باشد و شما می‌توانید با توجه به نیازی که دارید از اشکال مختلف این ماده ارزشمند استفاده نمایید.