دانه کولا

 درخت کولا نوعی از درختان مناطق گرمسیری آفریقا است که حدود 20 تا ۱۸ متر رشد می‌کند. میوه این درخت به شکل ستاره است که درون آن حدود ۲ الی ۵ عدد دانه کولا وجود دارد. درخت کولا دارای برگ‌های بیضی شکل و گل‌های زرد رنگ است. دانه‌های کولا درون میوه­‌های این درخت و در پوشش کم رنگی قرار دارند. امروزه درخت کولا را به دلیل دانه­‌هایش در سراسر جهان از جمله مناطق گرمسیری آمریکا، کشت می‌کنند. در ادامه مطالب بیشتری در رابطه با دانه کولا بیان خواهیم کرد تا شما را بیشتر با آن آشنا کنیم.

ویژگی دانه کولا

دانه‌های کولا بوی شبیه گل رز دارند و به اندازه یک شاه بلوط هستند. هنگامی که شما آن‌ها را میل می‌کنید، ابتدا کمی تلخ است اما با جویدن، شیرین می‌شود. این دانه می‌تواند موجب افزایش گردش خون شود، زیرا در ساختار آن 5/1-2 درصد کولانین، کافئین، تئوبرومین و تئوفیلین وجود دارد. می‌توان وجود کافئین و تئوبرمین را علت اصلی احساس خوشحالی پس از جویدن دانه‌های کولا، دانست. این دانه‌ها را پس از جمع آوری در آفتاب خشک می‌کنند تا به منظور تجاری از آن استفاده نمایند. به عنوان مثال: دانه‌های کولا را به عنوان طعم دهنده به نوشیدنی‌هایی مانند شیر، فرنی، نوشابه و چای اضافه می‌کنند.‌

ساخت نخستین نوشابه با دانه های کولا

در سال ۱۸۰۰ یک داروساز گرجستانی به نام جان پمبرن عصاره درخت کولا را با دانه‌های آن، آب، کربنات گازدار، شکر و برخی ترکیبات دیگر مخلوط کرد و نخستین نوشابه را با نام کوکاکولا تولید کرد. امروزه از دانه‌های کولا در تولید نوشابه­‌های انرژی زا و کوکاکولا استفاده می‌شود. این نوشابه‌­ها مورد استقبال زیادی واقع شده است. جالب است بدانید که اکنون نیز شرکت کوکاکولا از دانه کولا، برای طعم دادن به نوشیدنی‌های خود استفاده می‌کند.

می‌توان استفاده از دانه­‌های کولا را علت اصلی معروف شدن این برند در سطح جهان، بیان کرد. یقیناً خود شما نیز حداقل یک بار طعم نوشابه‌های گاز دار کوکاکولا را چشیده‌­اید و از نوشیدن آن‌ها لذت برده‌اید. کوکاکولا در اولین سال تولید خود تنها ۹ بطری نوشابه را در روز به فروش می‌رساند. اما به تدریج، فروش محصولات آن گسترش یافت تا اینکه در سال ۱۸۹۵ نخستین کارخانه کوکاکولا در تگزاس آمریکا تاسیس شد. از آن به بعد انواع دیگر کولا مانند پپسی کولا و غیره تولید و روانه بازار شد.

تاریخچه استفاده از دانه های کولا

استفاده از دانه‌های کولا مانند چای و قهوه دارای پیشینه‌ای قدیمی است. در غرب آفریقا مردم به صورت سنتی برای از بین بردن میل به غذا و کاهش اشتها و ایجاد سر زندگی و نشاط، این دانه­‌ها را می­‌جویدند. جالب است بدانید از برگ‌های گیاه کولا، کوکائین یا همان کاکائو استخراج می‌شود. اما استخراج این مواد در سال ۱۹۰۴ در کشور آمریکا ممنوع شد. از آن سال به بعد کوکاکولاهای تولید شده کولای زیادی نداشت و دارای کوکائین هم نبود.

دانه کولا

بررسی فواید دانه کولا

دانه کولا  فواید متعددی دارد، که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:

1. افزایش گردش خون

همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم جویدن دانه‌های کولا موجب افزایش گردش خون می‌شود. یقیناً با افزایش فعالیت قلب و گردش خون، اکسیژن بیشتری به بافت‌­ها نیز می‌رسد. می‌توان به همین دلیل دانه کولا را به عنوان ماده‌ای انرژی‌­زا خطاب کرد. زیرا می‌تواند موجب افزایش عملکردهای شناختی، افزایش تمرکز و سطح هوشیاری مغز شود. همچنین این دانه می‌تواند موجب افزایش سرعت بهبود زخم‌­ها گردد. زیرا اکسیژن و غذارسانی به بافت­‌های آسیب دیده بدن را افزایش خواهد داد.

2. کاهش فشار خون

کولا می­‌تواند موجب کاهش فشار خون شود و با سموم مخرب، مبارزه کند. در نتیجه درمان موثری برای عفونت مجاری ادراری، روماتیسم، نارسایی احتقانی قلب، هپاتیت و بیماری‌­های مقاربتی باشد.

3. بهبود جذب و هضم غذا

با مصرف دانه‌های کولا پس از صرف غذا، می‌توان به افزایش جذب مواد مغذی کمک شایانی داشت. همچنین مصرف این دانه­‌ها می‌تواند مشکلات گوارشی از قبیل: مشکلات روده، دل درد و نفخ را بهبود دهد. زیرا پودر دانه یا عصاره آن می­‌تواند موجب افزایش تولید اسید معده و آنزیم­‌های گوارشی شود. این موضوع در بهبود هضم غذا نقش دارد و موجب بهبود عملکرد دستگاه گوارش می‌گردد.

4. افزایش متابولیسم بدن

کافئین موجود در دانه کولا می‌تواند موجب افزایش تحریک بدن به منظور افزایش فعالیت‌های قلب شود. اما این وضعیت برای افراد دارای مشکلات قلبی، مضر است. اما برای افرادی که متابولیسم آهسته‌ای دارند، مانند بیماران مبتلا به کم کاری تیروئید، نه تنها هیچ عارضه‌ای ندارد، بلکه می‌تواند کاملا ایده آل باشد.

5. بهبود آسم

کافئین دانه‌های کولا موجب باز شدن راه‌های تنفسی می‌شود و این قابلیت را دارد که موجب درمان بیماری‌های تنفسی مانند آسم شود.

6. سرطان پروستات

شمار اندکی از فیتواستروژن­ها می‌توانند رشد سلول­های سرطانی را متوقف کنند. از جمله این فیتواستروژن­ها، می‌توان به فیتوآندروژن­‌های موجود در دانه‌های کولا اشاره کرد. این فیتوآندروژن‌ها هورمون­‌های جنسی گیاه کولا هستند که سبب تحریک آپتوز در سلول‌های سرطانی می­گردند. آپتوز که می­تواند نوعی مرگ تدریجی سلول­ها باشد، توان از بین بردن سلول­های سرطانی و توقف رشد آن‌ها را دارد.

9. بهبود میگرن

دانه‌های کولا دارای کافئین و تئوبرومین هستند. این مواد می‌توانند موجب افزایش گردش خون در رگ­‌های خونی مغز شوند و سردردهای ناشی از میگرن را تسکین دهند.

10. تقویت کننده سیستم ایمنی بدن

ریشه و برگ‌­های درخت کولا از ترکیبات فراری تشکیل شده­اند که مانع ایجاد عفونت باکتریایی در بدن می‌شود. مخصوصا عفونت­‌هایی که با بیماری‌های تنفسی مانند مننژیت، توبرکلوسیس و برونشیت ارتباط دارند.

11. ضد میکروب طبیعی

مطالعات نشان می‌­دهد که مصرف عصاره دانه کولا می‌تواند موجب توقف رشد باکتری‌های مضر بدن شود.

12. کاهش وزن

کافئین بالای موجود در دانه کولا، می­‌تواند موجب افزایش متابولیسم بدن شود، و در نهایت باعث لاغری و کاهش وزن گردد. همچنین مصرف این دانه به افرادی که متابولیسم پایینی دارند یا از بیماری‌هایی مانند سندروم کوشینگ و گریوز رنج می­‌برند، توصیه می‌شود.

عوارض مصرف دانه های کولا

از آنجایی که هیچ ماده‌­ای را نمی­توان پیدا کرد که مضراتی نداشته باشد، پس طبیعی است که دانه­‌های کولا در کنار فواید بی‌نظیرش، عوارض نیز داشته باشند. برخی از عوارض مصرف دانه‌های کولا شامل موارد زیر می‌شود:

  • منع استفاده از آن در دوران شیردهی و بارداری دارد. دانه کولا دارای مقادیر زیادی کافئین است، به همین دلیل متخصصان توصیه می‌کنند که بانوان باردار و شیرده از مصرف آن شدیداً خودداری کنند.
  • مصرف بیش از اندازه دانه‌­های کولا یا نوشیدنی‌های کولا دار، می‌­تواند موجب کاهش تراکم استخوان در بزرگسالان و کاهش رشد استخوانی در نوجوانان گردد.
  • دانه‌های کولا را نباید به همراه شل کننده‌­های عضلانی، داروهای فشار خون بالا، داروهای قلبی، داروهای نیترات­‌دار مصرف کنید.
  • اگر بیش از حد از دانه‌های کولا استفاده کنید، ممکن است دچار مشکلات گوارشی، اسهال، استفراغ و… شوید.
  • استفاده زیاد از دانه کولا به دلیل مقدار بالای کافئین آن می‌تواند موجب بی­خوابی، نگرانی، سرگیجه و سردرد، سوزش سر دل، تکرر ادرار، افزایش فشار خون و ناراحتی معده شود.

مصرف دانه های کولا به چه افرادی توصیه نمی شود؟

به طور کلی افرادی که دارای مشکلات زیر می‌باشند بهتر است از مصرف دانه‌های کولا خودداری نمایند:

  • افرادی که اضطراب زیادی دارند و همیشه مضطرب هستند.
  • افرادی که از پوکی استخوان رنج می­برند.
  • افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر
  • افراد مبتلا به دیابت
  • کسانی که فشار خون بالایی دارند.
  • مبتلایان به بیماری­‌های قلبی و عروقی­

 

سخن پایانی

FDA و سایر ارگان‌های حاکم در سراسر جهان، عصاره دانه کولا و البته  خود دانه کولا را بی‌خطر می­دانند و منع مصرف عمومی را عنوان نکرده‌­اند. زیرا از این دانه در اواخر دهه ۱۸۰۰ به عنوان یک افزودنی در ایالات متحده استفاده شده و مشکلات کمی ایجاد کرده است. اما حتما به این نکته دقت کنید که مصرف بیش از اندازه دانه­‌های کولا یا نوشیدنی­‌های حاوی آن، ممکن است خطرناک باشد و عوارض جانبی ناخوشایندی را برای شما به همراه داشته باشد. امیدواریم توانسته باشیم مطالب مفیدی را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. شما می توانید جهت خرید نوشابه در سامانه بنکداری آنلاین آوان مال سفارش خود را ثبت کنید.