فروشگاه اینترنتی مواد غذایی
رویای قرن 21

دیگر باز کردن یک دکان در یک خیابان پر تردد و در انتظار مشتری نشستن، رویای بزرگ انسان‌ها نیست. امروزه همه می‌دانیم که اینترنت و امکانات وابسته به آن، چه تغییر شگرفی در سبک زندگی انسان‌ها ایجاد کرده است. حدود 73 میلیون ایرانی در کشور از خدمات اینترنت بهره می‌برند و تعداد کاربران شبکه‌های اجتماعی از مرز 50 میلیون نفر نیز عبور کرده است. بنا به این دلایل است که خرید آنلاین از فروشگاه اینترنتی این روزها در حال جابجایی مداوم رکوردهای پیشین خود است و بازار فروشگاه مجازی بسیار داغ‌تر از فروشگاه‌های حقیقی شده است.
در این مقاله قصد داریم درباره چیستی یک فروشگاه اینترنتی و همچنین بایدها و نبایدهای خرید آنلاین با شما صحبت کنیم و انواع خدمات و شیوه خرید از این فروشگاه‌ها را با شما در میان بگذاریم.

فروشگاه اینترنتی چیست؟

فروشگاه اینترنتی در واقع یک واحد تجاری مجازی است که عمل فروش در آن بر روی بستر اینترنت انجام می‌گیرد. این واحد تجاری می‌تواند یک وب سایت یا یک صفحه تجاری در شبکه‌های اجتماعی باشد. فروشگاه‌های اینترنتی در سراسر جهان با آغاز عصر کامپیوتر و اشاعه اینترنت، پدیدار شدند و به سبب امکانات فوق العاده و مزایای بی نظیری که داشته‌اند، به سرعت توانستند جایگاه رسمی خویش را در بین مردم تثبیت نمایند.
امروزه بسیاری از کمپانی‌های معتبر جهان علاوه بر شیوه‌های فروش مویرگی خود، اقدام به ایجاد یک فروشگاه اینترنتی نیز نموده‌اند و محصولات و خدمات خود را به صورت مستقیم به مردم سراسر جهان عرضه می‌دارند و از این طریق، ارتباط موثرتری با بازار هدف خود نیز ایجاد می‌نمایند.
در ایران اما آغاز به کار فروشگاه‌های اینترنتی مانند امریکا و اروپا انقلابی نبود و پیشگامان این عرصه، تلاش بسیاری برای ایجاد زمینه‌های مناسب جهت جلب اعتماد مشتریان خود انجام دادند. تا آن‌ که با گسترش این شیوه و افزایش کاربران اینترنت در داخل کشور، عزم دولت نیز برای ایجاد یک ساز و کار نظارتی دقیق جزم شد و این موضوع، آغازگر حرکت مردم به سوی خرید آنلاین بود.

فروشگاه اینترنتی

فروشگاه اینترنتی؛ یک هدیه از قرن 21

در چند سال اخیر اما با رونق گرفتن اینترنت همراه توسط اپراتورهای تلفن‌ همراه، شاهد جهش بی‌نظیری در مقوله خرید آنلاین از فروشگاه‌های اینترنتی در داخل کشور هستیم. در حال حاضر هزاران فروشگاه اینترنتی رسمی و هزاران فروشگاه غیر رسمی در فضای مجازی فعالیت می‌کنند و پلیس فتا و سازمان صمت (صنعت، معدن، تجارت) متولی نظارت بر فعالیت این صنف در کشور هستند.

چه خدماتی در فروشگاه اینترنتی ارائه می‌شود؟

دلایل بسیاری برای برتری فروشگاه اینترنتی نسبت به فروشگاه حقیقی وجود دارد. یکی از مهم‌ترین این دلایل، تنوع بسیار بالای اصناف و خدماتی است که در این حوزه می‌توانند به اشتراک گذاشته شوند. امروزه شما می‌توانید تمامی نیازهای خود را در فروشگاه‌های اینترنتی جستجو کنید؛ همچنین از تمامی اصناف چه در اینترنت و چه در صفحات شبکه‌های اجتماعی، چندین و چند فروشگاه در حال رقابت با یکدیگر هستند. همچنین برخی از خدمات که در یک فروشگاه حقیقی قابلیت ارائه ندارند نیز می‌توانند در فروشگاه اینترنتی به فروش برسند. خدماتی مانند فروش لایسنس نرم افزارهای مختلف و همچنین سیستم‌های مبتنی بر آموزش از راه دور و دوره‌های آنلاین و… نمونه‌ای از خدمات مختص فروشگاه‌های اینترنتی است.
همچنین در دنیای اینترنت به دلیل نبود محدودیت‌های فضای کاری، یک فروشگاه اینترنتی می‌تواند حجم گسترده‌تری از کالا و خدمات را به مشتریان خود ارائه دهد. به عنوان مثال غول فروش اینترنتی جهان یعنی وب سایت آمازون که میزان تنوع گسترده کالایی‌اش را در هیچ فروشگاهی در هیچ کجای جهان نمی‌توان یافت و همچنین فروش کتاب‌ها و مجله‌های اینترنتی و الکترونیک نیز در این سایت وجود دارد که امکان فروش آن‌ها در یک فروشگاه فیزیکی سنتی وجود ندارد.
بنابراین تمامی اصناف می‌توانند کالاها و خدمات خود را از طریق ایجاد یک درگاه فروش یا همان فروشگاه اینترنتی به کاربران نامحدود فضای اینترنت عرضه نمایند و این موضوع به مراتب می‌تواند مزایای بیشتری نسبت به ایجاد یک فروشگاه حقیقی داشته باشد. برخی از مزایای بی شمار فروش به صورت اینترنتی عبارتند از:
• هزینه افتتاحیه پایین
• هزینه نگهداری کمتر
• گستره مشتریان احتمالی بیشتر
• عدم محدودیت جغرافیایی برای فروش کالا و خدمات
• مسائل مالیاتی شفاف و امتیازات مالیاتی بهتر
• بهره بری از نیروی کار انسانی کمتر و بهینه تر
• و…
با وجود تمام مزایای ایجاد یک فروشگاه مجازی، باید به این نکته نیز اذعان داشت که عملکرد یک فروشگاه مجازی به طور کلی با فروشگاه‌های سنتی متفاوت است و به همین جهت، شیوه مدیریت آن نیز نیازمند یادگیری مهارت‌هایی تازه برای ارائه کالا و خدمات خواهد بود.

خدمات فروشگاه های اینترنتی

خدمات فروشگاه‌های اینترنتی

مزایای خرید از فروشگاه اینترنتی

حال که به مزایای ایجاد یک فروشگاه اینترنتی اشاره نمودیم، بیایید نگاهی هم به مزایای خرید از این فروشگاه‌ها داشته باشیم. چرا که برای یک خریدار نیز خرید از یک فروشگاه مجازی به مراتب به‌صرفه‌تر و عاقلانه‌تر از شیوه‌های سنتی است. شاید به همین دلیل است که در همین چند سال، فروش اینترنتی سالانه ایران از 150 هزار میلیارد تومان نیز افزونی داشته و این عدد به طرز شگفت انگیزی رو به افزایش است. شاید اگر شما هم تا به‌حال از فروشگاهی اینترنتی خرید آنلاین انجام نداده‌اید، به این خاطر است که از مزایای عالی آن آگاه نبوده‌اید. بنابراین بیایید نگاهی به مزایای خرید از فروشگاه‌های اینترنتی داشته باشیم:

قیمت کمتر اجناس

با توجه به کاهش نسبی هزینه‌ها در وب سایت‌های فروش، طبیعتاً قیمت اجناس نیز به طور نسبی کاهش خواهد یافت. البته این موضوع مسئله‌ای نسبی است؛ اما می‌توان ادعا کرد که به طور کلی قیمت اجناس در فروشگاه اینترنتی می‌تواند کمتر از فروشگاه‌های حقیقی در بازارها باشد.

امکان مقایسه قیمت

در خرید اینترنتی شما به سادگی می‌توانید قیمت یک کالا را با سایر فروشگاه‌ها مقایسه کنید. هرچقدر که یافتن دو کالای مشابه در سطح شهر می‌تواند کاری چالش برانگیز باشد، اما در خرید آنلاین شما به سادگی و با چند کلیک می‌توانید کالای مورد نظر خود را در چندین فروشگاه فعال یافته و قیمت‌های آنان را با هم مقایسه نمایید. حتی وب سایت‌ها و نرم افزارهایی نیز برای این منظور ایجاد شده‌اند که کالای مورد نظر شما را از چندین فروشگاه به تفکیک قیمت، در اختیار شما قرار می‌دهند. یکی دیگر از دلایلی که اغلب فروشگاه‌های اینترنتی قیمت را در پایین‌ترین حد خود ارائه می‌کنند، همین عرصه رقابتی حساس و مقایسه آسان قیمت‌ها است.

تنوع گسترده‌تر اقلام

یک فروشگاه اینترنتی نسبت به یک فروشگاه سنتی از ظرفیت بسیار بالاتری برای فروش کالا برخوردار است و به سادگی می‌تواند تنوع اقلام خود را تا بی‌نهایت افزایش دهد. چرا که ویترین یک فروشگاه اینترنتی در واقع وب سایت یا صفحه فروشگاه است و هیچ محدودیتی در فضای این ویترین وجود نخواهد داشت.

صرفه جویی در زمان

در عصری که شلوغی‌های پیاپی و دغدغه‌های بی پایان، کمترین زمانی برای فراغت انسان باقی نمی‌گذارند، گذراندن وقت در خیابان‌های شلوغ برای رسیدن به فروشگاه‌های مختلف، کاری منطقی به نظر نمی‌آید. خرید آنلاین به شما کمک می‌کند که در زمان خود صرفه جویی کنید و به جای صرف وقت برای رفتن به نقاط مختلف شهر، از درون خانه، خرید خود را در کمترین زمان ممکن انجام دهید.

خرید بدون معطلی

یکی از دغدغه‌های خرید سنتی قرار گرفتن در صف‌ها و یا شلوغی مغازه‌ها است که باعث می‌شود علاوه بر زمان، حوصله بسیار زیادی نیز برای خرید خود خرج نمایید. این در حالی است که در خرید آنلاین شما در صف انتظار و شلوغی فروشگاه قرار نخواهید گرفت و با آنکه ممکن است کالای شما بین چند ساعت تا چند روز دیرتر به دست تان برسد، اما حداقل برای خرید آن معطلی نخواهید داشت.

صرف انرژی کمتر

علاوه بر مسئله زمان، مسئله انرژی نیز مطرح است. چرا که پس از خستگی کارهای پیاپی، رفتن و گشتن در پاساژهای مختلف می‌تواند انرژی بسیاری از شما ضایع کند؛ اما با خرید آنلاین از فروشگاه اینترنتی بدون شک کمترین انرژی را صرف خواهید نمود.

مزایای فروشگاه های آنلاین

مزایای خرید از فروشگاه‌های اینترنتی

دوری از آلودگی‌ها و خطرات

راه رفتن در محیط شهری و قرار گرفتن در ترافیک و آلودگی هوا، به خودی خود خطرات بسیاری برای سلامتی انسان دارد؛ از این رو است که حالا بیشتر از هر زمان دیگری ضرورت استفاده از خدمات خرید و فروش اینترنتی در جامعه احساس می‌شود.

خرید با آگاهی بیشتر

به جرات می‌توان گفت که کمتر روش فروشی می‌تواند به اندازه فروش اینترنتی به شما پیش از خرید، اطلاعات لازم را ارائه کند. از آنجایی که شیوه فروش اینترنتی اغلب اوقات بدون ارتباط مستقیم با فروشنده اتفاق می‌افتد، به همین جهت فروشگاه‌های مجازی خود را موظف می‌دانند که تمامی اطلاعات لازم را درباره هر محصول، کنار عکس آن قرار دهند؛ به همین جهت خرید آنلاین، خریدی با آگاهی بیشتر خواهد بود.

دسترسی به کالاهای گسترده‌تر بدون محدودیت جغرافیایی

همانطور که فروشگاه‌های اینترنتی با طیف وسیعی از مشتریان در سراسر جهان در ارتباط هستند، این مزیت برای خریداران نیز وجود دارد؛ چرا که بسیاری از کالاهایی که شاید در پیرامون شما یافت نشوند، به سادگی در فضای اینترنت قابل یافت و در دسترس هستند.

امکان آگاهی از نظر سایر مشتریان

در هنگام خرید آنلاین در اغلب فروشگاه‌های اینترنتی، شما می‌توانید نظر سایر کسانی را که پیش از شما همان کالا را خریداری کرده اند، در زیر توضیحات محصول، مطالعه کنید و با استفاده از تجربه آنان به خرید بپردازید. این امکان نیز در هنگام خرید فیزیکی به ندرت قابل دسترسی است و شما باید به تجربیات فروشنده اعتماد نمایید.

امکان باز ارسال با شرایط خاص

از آنجایی که خرید آنلاین محدودیت‌هایی نیز دارد، به همین جهت شما می‌توانید برخی محصولات را با شرایطی که فروشگاه به شما اعلام می‌کند (که معمولاً از طریق نهادهای نظارتی به آن‌ها ابلاغ می‌شود) در زمان خاص به آن‌ها باز گردانید.
به جز مزایا فوق، خرید آنلاین می‌تواند مزایای بیشمار دیگری نیز داشته باشد که ما به همین مقدار بسنده می‌کنیم. البته باید در نظر داشته باشید که تمام این مزایا در صورتی محقق می‌شود که هنگام خرید، نکات مهمی را که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد، در نظر داشته و رعایت نمایید.

نکات مهم در هنگام خرید از فروشگاه اینترنتی

خرید از فروشگاه‌های اینترنتی می‌تواند تا حدودی چالش برانگیز نیز باشد؛ چرا که انتخاب یک فروشگاه مجازی معتبر و همچنین انتخاب محصول درست و مناسب، نیازمند آگاهی از نکاتی است که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم نمود:

فروشگاه معتبر را با یک نماد بشناسید!

در ایران، تمامی فروشگاه‌های تحت نظارت، باید نماد اعتماد الکترونیک را داشته باشند. بنابراین اگر می‌خواهید خریدی مطمئن و بی دردسر داشته باشید، حتماً از وب سایت‌هایی که نماد اعتماد الکترونیک دارند، خرید نمایید. همچنین اگر از فروشگاه‌های غیر رسمی در شبکه‌های اجتماعی خرید می‌کنید، می‌توانید از میزان دنبال کنندگان و شیوه تعاملی فروشگاه، به اعتبار آن پی ببرید.

نماد اعتماد آوان مال

ارزش نماد اعتماد در آوان مال

ضوابط و قوانین فروشگاه را پیش از ثبت نام مطالعه کنید!

بسیاری از ما پیش از مطالعه ضوابط و قوانین فروشگاه‌های اینترنتی، در آن‌ها ثبت نام و اقدام به خرید می‌نماییم و با این کار، از حقوق خود و فروشگاه نسبت به این داد و ستد آگاه نخواهیم بود. لذا حتماً پیش از ثبت نام، ضوابط و قوانین را مطالعه کنید.

از توضیحات محصول غافل نشوید!

وقتی که کالای مدنظر خود را پیدا می‌کنید، حتماً توضیحات آن را مطالعه کنید تا مطمئن شوید انتخاب شما دقیق و درست بوده است. گاهی تشابهات تصویری می‌تواند در زمینه‌هایی مانند جنس کالا و یا ابعاد آن، شما را فریب دهد.

به گزینه‌ها و جزئیات دقت کنید!

مسائلی مانند رنگ محصول، سایز محصول، وزن کالا و نظایر این‌ها، جزئیاتی هستند که در گزینه‌های خرید آنلاین قرار داده می‌شوند. بنابراین با توجه به این جزئیات، خریدی مطمئن داشته باشید. بهتر است حتماً نخستین خرید خود را در حضور فردی که پیش از این، تجربه خرید آنلاین داشته است انجام دهید.

چگونه در فروشگاه اینترنتی پرداخت کنیم؟

نکات مهم هنگام خرید از فروشگاه‌های اینترنتی

حتما و حتما نظرات کاربران را مطالعه کنید!

یکی از مسائلی که می‌تواند اعتماد شما را به خرید آنلاین جلب کند، رضایت کاربرانی است که پیش از این، همان کالا را خریداری کرده‌اند. تجربیات کاربران می‌تواند به تصمیم شما درباره خرید یک کالا بسیار کمک کند. در بسیاری از مواقع، توضیحات کالا برای درک بهتر چگونگی کاربرد و همچنین سطح کیفیت آن کافی نیست؛ اما اگر نظرات کاربران را با دقت دنبال کنید، به جمع بندی بهتری برای خرید خود خواهید رسید.

نحوه پرداخت مبلغ و دریافت کالا در فروشگاه اینترنتی

نکته دیگر شیوه پرداخت مبلغ و همچنین نحوه دریافت کالا در خرید آنلاین است. بیایید ابتدا درباره پرداخت مبلغ صحبت کنیم.
اغلب فروشگاه‌های معتبر اینترنتی دارای یک درگاه پرداخت الکترونیکی رسمی در یکی از شرکت‌های ارائه دهنده خدمات پرداخت الکترونیک هستند. برخی از فروشگاه‌ها (که تعداد آن‌ها در شبکه‌های اجتماعی بسیار زیاد است) نیز شماره کارت یا حساب بانکی خود را برای پرداخت در اختیار شما قرار می‌دهند. شیوه دیگر پرداخت برای برخی فروشگاه‌های طرف قرارداد با اداره پست کشور، به صورتی است که شما می‌توانید مبلغ خرید کالای خود را پس دریافت درب منزل، به مامور پست پرداخت نمایید. هرچند این شیوه اسباب اعتماد بیشتری را فراهم می‌کند، اما با این حال بسیاری از کاربران و فروشگاه‌های مجازی با پرداخت در هنگام خرید راحت‌تر هستند.
درباره شیوه دریافت کالا نیز روش‌های متعددی وجود دارد. برخی از فروشگاه‌های بزرگ کشور، زیرساخت‌های حمل و نقل خود را دارند و برخی دیگر نیز با کمک شرکت‌های پستی دولتی و خصوصی، کالاهای خود را به مشتریان عرضه می‌کنند که البته با توجه به ویژگی کالاها و ابعاد و… این روش‌ها می‌توانند متفاوت باشند. به عنوان مثال پست جمهوری اسلامی از ارسال بین شهری کالاهای شکستنی و خوراکی و بسیاری از کالاهای دیگر که ممکن است مربوط به مسائل اخلاقی یا احکامی باشند، خودداری می‌نماید.

تاثیر فروشگاه های آنلاین بر سبک زندگی مردم

پرداخت آسان؛ یکی از ویژگی‌های فروشگاه‌های اینترنتی

نقش فروشگاه اینترنتی در زندگی روزمره‌ی انسان‌ها

خرید آنلاین از یک فروشگاه اینترنتی ممکن است در ابتدا ظاهری چالش برانگیز داشته باشد؛ اما باید بدانید که پس از نخستین تجربه خرید، با لمس مزایای بسیار زیاد آن، شما نیز به این شیوه خرید علاقه مند خواهید شد. به هر حال چه بخواهیم و چه نه، فروشگاه‌های آنلاین در زندگی انسان نقش بسزایی دارند و همین الان نیز بعضی از کالاها و خدمات را تنها از طریق اینترنت می‌توان خریداری نمود. بنابراین این شیوه خرید و فروش، شیوه حال و آینده بشریت است و همگی زمانی به این سو خواهیم گروید.
با رعایت نکاتی که تا اینجا به آن‌ها پرداختیم شما می‌توانید خریدی مطمئن و خوب را تجربه نمایید؛ به شرط آن که همگی آن‌ها را به خاطر بسپارید و هنگام خرید به رعایت آن‌ها مبادرت بورزید. هر چند که یک خرید آنلاین هم می‌تواند مانند یک خرید حضوری از فروشگاه‌ها تجربه‌ای خوب یا بد باشد، اما به هر حال مزایا و امکانات بیشتری در شیوه آنلاین در اختیار شما است و مسائلی مانند نظارت دقیق‌تر و رقابت شدیدتر، فروشگاه‌ها را بر آن می‌دارد که مشتریان خود را به هر نحوی راضی نگاه دارند.

آشنایی با انواع فروشگاه اینترنتی

یک فروشگاه اینترنتی مکانی است که در آن، فروشنده محصول خود و اطلاعات کاربردی در مورد آن را قرار می‌دهد و خریدار نیز پس از بررسی آن اطلاعات و قیمت کالا، اقدام به خرید می‌نماید. پرداخت پول برای خرید از یک فروشگاه اینترنتی، از طریق درگاه‌های مجازی صورت می‌گیرد و پس از اتمام فرآیند خرید، محصول توسط فروشنده برای خریدار پست می‌شود. به همین سادگی و به همین سرعت! اما در این بین خالی از لطف نیست که کمی اطلاعاتتان را در این زمینه بالا ببرید، به همین دلیل توجه شما را به خواندن ادامه این مقاله جلب می‌کنیم.

انواع فروشگاه اینترنتی

انواع فروشگاه اینترنتی

رشد چشمگیر و افزایش توانایی دسترسی افراد مختلف جهان به دنیای اینترنت بسیاری از فعالان تجاری و اقتصاددان‌ها را به این فکر انداخت که شاید این فضا، پتانسیل این را داشته باشد که در آن فعالیت‌های تجاری و معاملات مختلف انجام شود. برای اولین بار در سال ۱۹۹۱ بود که مفهومی به نام تجارت دیجیتال ایجاد شد. در سال ۱۹۹۴ بانکداری الکترونیک پایه گذاری شد و در همین سال‌ها بود که شرکت پیتزا‌هات اولین فروش اینترنتی را آغاز کرد. اما این فقط شروع داستان بود، چرا که با معرفی امنیت لایه انتقال یا همان SSL تحولی در دنیای پرداخت اینترنتی به وجود آمد. همین تحولات باعث شد تا سایت آمازون در سال ۱۹۹۵ و سایت ebay نیز در سال ۱۹۹۶ فعالیت‌های خودشان را آغاز کنند. با گسترش فضای اینترنت، تعداد فروشگاه‌های اینترنتی نیز افزایش پیدا کرد و هر روز به تعداد آن‌ها و البته خدماتی که ارائه می‌دهند نیز افزوده شد. در ادامه به بررسی انواع فروشگاه‌های اینترنتی و ارائهی یک مثال معروف برای هر یک از آن‌ها می‌پردازیم تا درک بهتری از فعالیتشان داشته باشیم:

  • (General marketplace (Amazon فروشگاه‌های عمومی « مواد غذایی، شوینده و بهداشتی و …»
  • (Auction marketplace (eBay فروشگاه‌های حراجی
  • (Social media (Facebook , Instagram فروشگاه‌های مبتنی بر شبکه‌های اجتماعی
  • (Handmade and crafts marketplace (Etsy فروشگاه‌های صنایع دستی
  • (On-demand production marketplace (Cafepress فروشگاه‌های مبتنی بر تقاضا
  • (Unique items marketplace (Bonanza فروشگاه لوازم آنتیک
  • (Niche marketplace (Not On The High Street نیچ مارکت‌ها
  • (Subscription box service (Cratejoy سرویس‌های اشتراکی
  • (Classified listings website (Craigslist وب سایت‌های ارائه دهنده‌ی لیست‌های طبقه بندی شده
  • (Comparison shopping sites (Google Shopping وب سایت‌های مقایسه‌ای
  • (Daily deals sites (Groupon فروشگاه‌های حراجی و تخفیف دار

فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

به طور کلی می‌توان گفت که فروشگاه اینترنتی مواد غذایی، یک فروشگاه است که برای صرفه جویی در وقت و هزینه مشتریان مختلف، ایجاد شده است. این فروشگاه معمولاً تنوع بسیار زیادی از مواد غذایی را پوشش می‌دهد تا کاربران مجبور نباشند برای خرید موارد مورد احتیاج شان به چند سایت مختلف مراجعه کنند. همه این موارد باعث می‌شود تا خرید از آن‌ها آسان و سریع باشد. پرداخت در فروشگاه اینترنتی مواد غذایی از طریق اینترنت انجام می‌شود و محصولات خریداری شده نیز غالبا از طریق پست برای خریدار ارسال می‌شوند.

فروشگاه آنلاین مواد غذایی

فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

بهترین فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی

ملاک‌های زیادی برای رتبه بندی و اعلام بهترین فروشگاه‌های مواد غذایی در دنیا وجود دارد. فروشگاه کاسکو نیز با آگاهی از این فاکتورها، همیشه تلاش داشته است تا پا به پای فروشگاه‌های برتر دنیا، خدمات خود را به مشتریان مختلف ارائه کند. به همین دلیل است که این فروشگاه هر روز سعی دارد خود را بیشتر با استانداردهای دنیا تطبیق دهد تا رضایت مشتریان را نیز از این طریق جلب کند. اما شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که بهترین فروشگاه‌های مواد غذایی در جهان کدامند؟ در ادامه پاسخ این سوالتان را خواهیم داد.
همان طور که می‌دانید سایت الکسا اقدام به رتبه بندی سایت‌های مختلف فعال در فضای اینترنت می‌نماید، با مراجعه به این سایت می‌توانیم به سادگی نتایج این رده‌بندی را فیلتر کنیم و آن را محدود به موضوعات دلخواه خودمان نماییم. اما نکته مهم اینجاست که وقتی اقدام به بررسی نتایج سایت الکسا برای فروشگاه‌های مواد غذایی می‌کنیم، نتایج زیر نمایش داده می‌شود:
1. Wine.com
2. Nuts.com
3. Bevmo.com
4. Dunkindonuts.com
5. Masterofmalt.com
6. Klwines.com
7. Harryanddavid.com
8. Omahasteaks.com
9. Peapod.com
10. Ediblearrangements.com
11. Huel.com
12. Thewhiskyexchange.com
13. Frenchclick.co.uk
14. Godiva.com
15. Frontiercoop.com
16. Bobsredmill.com
17. Snakeriverfarms.com
18. Berries.com
19. Benjerry.com
20. Schwans.com
21. Soylent.com
22. Northernbrewer.com
23. Ohnuts.com
24. Morebeer.com
25. Harney.com
26. Peets.com
27. Mrsfields.com
28. Lacolombe.com
29. Penzeys.com
30. Adagio.com
31. Dartagnan.com
32. Jenis.com
33. Grasslandbeef.com
34. Wineinsiders.com
35. Counterculturecoffee.com
36. Herbco.com
37. Candywarehouse.com
38. Winelibrary.com
39. Thespicehouse.com
40. Theteaspot.com
41. Stonewallkitchen.com
42. Cheryls.com
43. Bistromd.com
44. Coffeebean.com
45. Jellybelly.com
46. Bluechipgroup.net
47. Britishcornershop.co.uk
48. Teaforte.com
49. Gourmetfoodstore.com
50. Naturebox.com

محصولات موجود در یک فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

امروزه با توجه به افزایش نیازهای مختلف مشتریان و البته گسترش فضای اینترنت و بهبود زیرساخت ها، تقریباً هر ماده‌ی غذایی که فکرش را بکنید در فروشگاه‌های اینترنتی موجود است. میزان دسته بندی‌ها و تعداد محصولات در بعضی از فروشگاه به قدری زیاد است که شاید شرح هر کدام از آن‌ها نیاز به یک مقاله جداگانه داشته باشد. اما در این مورد نیز سایت الکسا کار ما را تا حدودی آسان کرده است و زیر مجموعه‌های زیر را برای فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی قرار داده است:
Baked Goods غذاهای پخته شده
Beverages نوشیدنی ها
Cheese پنیر‌های مختلف
Condiments چاشنی ‌ها و ادویه جات
Confectionery شیرینی و تنقلات و کالاهای قنادی
Dairy Products لبنیات و صبحانه
Directories راهنماهای غذایی
Dried and Emergency Supplies جیره‌های غذایی و خوراکی‌های مخصوص شرایط اضطراری
Ethnic and Regional غذاهای محلی و منطقه ای
Fish and Seafood غذاهای دریایی و ماهی‌های مختلف
Gifts کادو‌های غذایی
Grains آجیل و خشکبار
Health Food غذاهای سالم
Meat مواد پروتئینی و مشتقات
Organic غذاهای ارگانیک
• Pasta پاستا و ماکارونی ‌های مختلف
Prepared Meals کنسرو و غذاهای آماده
Produce تهیه غذا
Seasonings ادویه ‌ها و مواد غذایی فصلی
Smoked غذاهای فرآوری شده
Snacks اسنک‌ها و میان وعده‌ها
Soups and Stews آش و سوپ
Special Diets غذاهای رژیمی
• Specialty and Gourmet غذاهای مخصوص ورزشکاران
Sweeteners شیرین کننده ها
• Vegetarian غذاهای مخصوص گیاه خواران
البته باید این نکته را نیز در نظر داشته باشید که فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی امروزه سعی می‌کنند که رضایت مشتریان بیشتری را جلب کنند و جذب مشتری زیادی داشته باشند، به همین دلیل می‌توانیم به شما این اطمینان را بدهیم که تعداد مواد غذایی ارائه شده در فروشگاه‌های مختلف هر روز افزایش پیدا خواهد کرد.

محصولات موجود در فروشگاه های مواد غذایی آنلاین

محصولات موجود در فروشگاه‌های مواد غذایی آنلاین

نحوه‌ی خرید از فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

خرید از فروشگاه‌های اینترنتی بسیار سریع، مطمئن، آسان و امن است که همین موارد موجب شده است تا استقبال بسیار زیادی از آن‌ها به عمل بیاید و هر روز نیز به تعداد طرفداران و کاربران آن‌ها افزوده شود. برای خرید از یک فروشگاه اینترنتی مواد غذایی باید یک کارت عضو شبکه شتاب داشته و رمز دوم پویا را برای آن فعال کرده باشید. از این تاریخ شما قادر خواهید بود تا با استفاده از اطلاعات کارت خود، خرید‌های اینترنتی را از سایت‌های مختلف دلخواه تان انجام دهید. با فرض اینکه کارت شما برای خرید اینترنتی آماده شده است، کافی است که یک فروشگاه آنلاین را که همه نیازهای شما را برآورده می‌کند، انتخاب نمایید.
ادامه روند بسیار ساده و لذت بخش است. کافی است که شما در سایت مورد نظرتان گشت بزنید و کالاهای خود را پیدا کنید. فروشگاه‌های آنلاین مواد غذایی معمولاً بخشی به نام «سبد خرید» را در اختیار کاربرانشان قرار می‌دهند که با استفاده از آن‌ها، مراجعه کنندگان به سایت بتوانند تمامی محصولات مورد نظر خودشان برای خرید را در یک سبد مشخص جمع کنند. در واقع سبد خرید شما نمونه مجازی همان سبد‌هایی است که در فروشگاه‌های زنجیره‌ای برمی‌دارید و با در دست داشتن آن بین غرفه‌های مختلف چرخ می‌زنید. اما حالا به لطف فضای مجازی دیگر لازم نیست که وزن سبد را هنگام گشت زدن در بین غرفه‌ها تحمل کنید، دیگر لازم نیست که برای رفتن به غرفه‌های مختلف یک فروشگاه، انرژی صرف کنید و راه بروید؛ چرا که فروشگاه‌های اینترنتی این قابلیت را برای شما فقط با چند کلیک فراهم می‌کنند! بدون دردسر و صرف انرژی اضافه و یا زمان اضافه.

مزایای خرید آنلاین از فروشگاه های اینترنتی مواد غذایی

چرا خرید آنلاین مواد غذایی؟

پس از اینکه گشت‌ و گذارتان به اتمام رسید و تمام کالاهای مورد نیازتان را به سبد اضافه کردید، لازم است تا اطلاعات پستی خودتان و نحوه‌ای که دوست دارید کالا به دستتان برسد را انتخاب کنید. پس از تکمیل اطلاعات پستی و نحوه ارسال، شما می‌توانید از طریق درگاه‌های مختلف بانکی، مبلغ خریدتان را پرداخت کنید. حال کافی است که کمی صبر کنید و یک فنجان چای بنوشید، شاید هم دوست داشته باشید به کارهای دیگرتان برسید، اما نکته‌ی مهم این است که خرید شما کمی دیگر به دستتان خواهد رسید و شما این خرید را بدون صرف انرژی و یا زمان اضافی انجام داده‌اید!

مزایای خرید از فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

معمولاً برای یک خرید عادی شما مجبور خواهید بود که خانه را ترک کنید و به سمت سوپرمارکت مورد نظرتان بروید. این کار مستلزم صرف انرژی و از آن مهم‌تر زمان است؛ فاکتوری که امروزه به آن اهمیت بسیار زیادی می‌دهند. خرید از فروشگاه‌های اینترنتی به شما این امکان را می‌دهد تا با صرف کمترین زمان و انرژی ممکن، نیازهای خودتان را به سادگی فراهم کنید. اگر شما هم از کسانی هستید که مشغله بسیار زیادی دارند و یا به طور کلی قصد ندارید که زمان و یا انرژی خود را برای بیرون رفتن صرف کنید، خرید‌های اینترنتی و فروشگاه‌های اینترنتی برای شما بسیار حیاتی و کاربردی خواهند بود.
فضای اینترنت کاملا رقابتی است و همه افراد فعال در آن، تلاش دارند تا بهترین خدمات را در ازای کمترین هزینه‌ها برای شما ارائه دهند. همین فضای رقابتی باعث می‌شود تا شما از کیفیت محصولاتی که خریداری می‌کنید مطمئن باشید، چراکه هیچ فروشگاه اینترنتی خوبی دوست ندارد یکی از مشتریان ثابت خودش را که هر روز اقدام به خرید می‌کند از دست بدهد. در همین راستا همه فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی برای جلب رضایت کاربران، اقدام به بهبود سیستم پستی و ارسال کالا، بالا بردن خدمات، بالا بردن کیفیت و بالا بردن تنوع محصولاتشان خواهند نمود و بدین وسیله شما هر روز تجربه بهتری را از خریدهای اینترنتی خواهید داشت.
رقابتی بودن اینترنت باعث می‌شود تا فروشگاه‌ها برای جلب رضایت کاربرانشان، تخفیف‌ها و پیشنهادهای شگفت انگیز مختلفی را نیز قرار دهند تا به وسیله آن‌ها رضایت مشتریان قدیمی را جلب کنند و در عین حال نیم نگاهی نیز به جلب مشتریان جدید داشته باشند. در این بین تخفیفات ویژه و فرصت‌های استثنایی برای خرید، موجب می‌شود تا شما علاوه بر صرفه جویی در وقت خودتان، در هزینه‌هایتان نیز صرفه جویی بسیار خوبی داشته باشید.

در فروشگاه مواد غذایی آنلاین، تنوع بسیار زیادی از محصولات وجود دارد که همه آن‌ها برای خرید شما در دسترس هستند. فرض کنید که لیست خرید شما شامل موارد زیر است:
کرفس
سیب
گوشت
تخمه
برای خرید این موارد به صورت حضوری لازم است که خودروی خودتان را روشن کنید، ابتدا به سمت سبزی فروشی بروید تا کرفس را تهیه کنید. بعد از آن نوبت به میوه فروشی می‌رسد که شما قرار است از آن سیب بخرید. اما این پایان داستان نیست! چرا که شما برای تهیه گوشت باید به قصابی بروید و بعد از آن نیز برای تهیه تخمه به سوپرمارکت و یا خشکبار فروشی مراجعه کنید. البته این مثال مقداری بدبینانه است اما در بسیاری از اوقات ما خریدهایی داریم که برای انجام دادن همه آن‌ها لازم است به چند فروشگاه مختلف مراجعه کنیم. شما با مراجعه به هر کدام از آن‌ها نیاز دارید که جای پارک پیدا کنید، شاید هم کمی در ترافیک کنید و از همه آن‌ها بدتر شاید تصادف کنید! اگر چنین اتفاقاتی برای شما صرفاً جهت یک خرید ساده رخ بدهد، شما زمان و هزینه بسیار زیادی را از دست خواهید داد و این اصلاً منطقی و عاقلانه نیست.

خرید آنلاین غذا و مواد غذایی

خرید آنلاین غذا و مواد غذایی

دلیل غیر منطقی و غیر عاقلانه بودن این کار نیز این است که شما امروزه می‌توانید به سادگی با استفاده از تلفن همراهتان از طریق فروشگاه اینترنتی اقدام به خرید کنید و اطمینان خاطر داشته باشید که یک فروشگاه آنلاین با گستردگی خودش تمامی نیاز‌های شما را پوشش خواهد داد، به گونه‌ای که حتی نیاز نیست به دو فروشگاه آنلاین مختلف سر بزنید.

باید به این نکته توجه داشته باشید که در فروشگاه‌های اینترنتی، اطلاعات بسیار جامع و کاملی در مورد یک محصول ارائه می‌شود که این اطلاعات می‌توانند موجب درک بیشتر و بهتر ما از یک محصول شوند. برای مثال، دانستن میزان کالری، ارزش غذایی و خواص دارویی یک محصول غذایی می‌تواند به ما بگوید که آیا محصول برای ما مناسب است یا خیر. در بسیاری از موارد دیده شده است که تعداد زیادی از مصرف کنندگان یک محصول خاص، اطلاع دقیقی از نکات ریز راه‌های مختلف استفاده از یک محصول را نداشته اند؛ فضای اینترنت و فروشگاه اینترنتی، این اطلاعات بسیار مفید و کاربردی را در اختیار همه مشتریان قرار می‌دهند.

خرید آنلاین سبزیجات

خرید آنلاین سبزیجات

یکی از نکات بسیار مهم دیگر که از مزایای خرید آنلاین نیز به حساب می‌آید، حفظ حریم شخصی خریدار است. شاید شما به هر دلیلی دوست نداشته باشید که کسی بفهمد که چه چیزهایی را خریداری کرده اید. در بسیاری از خریدهای حضوری در فروشگاه‌های سطح شهر، ممکن است موفق به انجام خرید محرمانه نشوید، اما فضای وب با امکانات خارق العاده‌اش به شما این امکان را می‌دهد تا با حفظ کامل حریم شخصی خودتان، هر چیزی را که دوست دارید خریداری کنید! کسی هم در این بین متوجه میزان و نوع خرید شما نخواهد شد.
از طرف دیگر نباید این نکته را فراموش کرد که جهان در حال حاضر درگیر با ویروس کرونا و مسائل بهداشتی است. هر روز تمام رسانه‌های خبری و غیر خبری بر روی این مورد که رفت و آمدهای غیر ضروری شما باید تا حد امکان محدود شوند، تاکید می‌کنند. اگر کمی فکر کنید و با خودتان صادق باشید متوجه خواهید شد که در این شرایط، بیرون رفتن و قرار گرفتن در محیط‌های مختلفی که شاید آلوده نیز باشند، کار زیاد منطقی و عاقلانه‌ای به حساب نمی‌آید. پس در این شرایط لازم است که کمی به تکنولوژی روی بیاوریم و با استفاده از فروشگاه‌های آنلاین، نیازهای روزانه خودمان را تامین کنیم و با بیرون رفتن و خرید حضوری در مورد سلامتی خودمان ریسک نکنیم.

چگونه از فروشگاه اینترنتی خرید کنیم؟

فروشگاه اینترنتی مواد غذایی و سبزیجات

تا به اینجا سعی کرده‌ایم تا شما را بیشتر با مفهوم یک فروشگاه مواد غذایی آنلاین آشنا کنیم و دلایل خودمان برای ترجیح دادن این فروشگاه‌ها به فروشگاه‌های فیزیکی را نیز توضیح دادیم. با کمی دقت به دنیای اطرافمان و بررسی فروشگاه‌های آنلاین متوجه می‌شویم که سهم بزرگی از خرید‌های ما در سال‌های آینده در همین فروشگاه‌ها انجام خواهند گرفت، به همین دلیل بسیار ایده‌آل خواهد شد اگر سعی کنیم با حمایت از این فروشگاه‌ها، کار خودمان را ساده کنیم و مسیر پیشرفت برای آن‌ها را نیز هموار نماییم. انجام بسیاری از خرید‌ها به صورت اینترنتی اجتناب ناپذیر است، پس چه خوب است که از همین امروز یک قدم به سوی آینده برداریم و از فضای وب برای انجام کارهایمان استفاده کنیم.

روانشناسی فروشگاه مواد غذایی؛ رفتار شناسی مصرف کننده

روانشناسی خرید یا رفتارشناسی خرید، واژه‌هایی هستند که ممکن است افراد با ورود به دنیای مارکتینگ و فروش، با آن مواجه شده و مجبور به کسب اطلاعات درباره قواعد و چارچوب‌های آن شوند. اما بر خلاف تصور عمومی، این دو واژه فقط مختص به دنیای فروش، فروشندگی یا مغازه‌داری نبوده و در واقع به عنوان بخشی از علم روانشناسی و رفتارشناسی افراد در سطح جامعه تعریف می‌شود.
پس بد نیست که همه ما چه در جایگاه اشخاص حقیقی و شهروندان عادی یک جامعه و چه در جایگاه اشخاص حقوقی و صاحب یک فروشگاه، درباره این مفهوم به اطلاعاتی مناسب دست پیدا کنیم تا اگر خریدار هستیم بتوانیم کاملا حساب شده و مقرون به صرفه خرید کنیم و اگر فروشنده هستیم بتوانیم رفتار مشتری‌های خود را پیش‌بینی کرده و به شناختی نسبی از آن دست یابیم.
دانستن این اطلاعات برای یک فروشنده صرفا به معنای کسب سود بیشتر یا نوعی رفتار سیاست‌مدارانه برای رسیدن به فروش بیشتر نیست؛ بلکه اگر یک فروشنده درباره روانشناسی خرید اطلاعاتی داشته باشد، به راحتی می‌تواند نیاز مشتری خود را شناسایی کرده و بهترین راهنمایی را در مسیر خرید وی در اختیارش قرار دهد. به این ترتیب یک رابطه بُرد بُرد یا به اصطلاح لاتین Win Win را بین خود و مشتریانش رقم می‌زند.

رفتارشناسی مشتری

رفتارشناسی کاربران از نحوه ثبت سفارشات

اما از تعاریف تئوری مفهوم روانشناسی خرید که بگذریم، سوال‌های بسیاری وجود دارد که ممکن است ذهن مخاطب را به خود متمرکز نماید. در ادامه این مقاله قصد داریم فارغ از تعاریف، بایدها و نبایدها، ویژگی‌ها و دست‌آوردها و آنچه به عنوان راهکار در علم روانشاسی خرید توصیه می‌شود، به تحلیل و بررسی این رفتارشناسی در عرصه خریدهای اینترنتی و چگونگی تاثیر آن بر این بستر بپردازیم. همچنین تاثیر این علم را بر خرید محصولاتی مانند مواد غذایی که از الزامات اولیه انسان‌ها است، بررسی خواهیم کرد.

چه عواملی باعث ترغیب مردم به استفاده از فروشگاه اینترنتی می‌شود؟

با مطالعه قوانین و راه‌کارها و تعاریف مربوط به حوزه روانشناسی خرید، ممکن است با خود بیندیشیم که این یک علم رفتارشناسی در چارچوب خرید حضوری است و قواعد برای زمانی که شخصی در محیط حقیقی یک فروشگاه حضور می‌یابد صادق هستند. همچنین راهکارهای عملی برای هدایت مشتری از طرف فروشنده با توجه به علم روانشناسی خرید، در زمان حضور آن دو شخص در یک محیط به صورت حقیقی و فیزیکی ممکن و عملی است. اما تکنولوژی حاکم بر عصر حاضر و فرهنگ خرید آنلاین و غیر حضوریِ جا افتاده میان مردم در سرتاسر جهان، ثابت کرده‌ است که روانشناسی خرید حتی در فروشگاه‌های اینترنتی و جالب‌تر آنکه حتی در زمینه خرید مواد غذایی آن هم به صورت آنلاین، موثر و کارآمد است.
بیایید به سوالی که پیش‌تر پرسیدیم بازگردیم؛ چه عواملی باعث ترغیب مردم به استفاده‌های فروشگاه‌های اینترنتی می‌شود؟ از پاسخ به همین سوال می‌توانیم سررشته روانشناسی خرید را یافته و تا انتهای این علم، دست به تحلیل و بررسی بزنیم.

مزایای خرید آنلاین از فروشگاه اینترنتی

بررسی محدودیت فضا برای چیدن محصولات و به نمایش درآوردن آن‌ها

اولین موضوعی که باید درباره فروش محصولات در فروشگاه‌های فیزیکی و فروشگاه‌های آنلاین، مورد مقایسه و بررسی قرار گیرد، میزان فضای موجود برای قرار دادن آن‌ها در مقابل چشم مشتری است. به عبارت دیگر، یک فروشنده در یک مغازه یا فروشگاه فیزیکی، قادر به گنجاندن تعداد محدودی کالا در قفسه‌های فروشگاه است. آن هم به صورتی که مشتری بتواند محصولات را به خوبی دیده و مورد بررسی قرار دهد. از این رو در یک فروشگاه فیزیکی، تنوع کالا به نوعی محدود به فضایی می‌شود که فروشنده برای چیدمان آن در اختیار دارد.
اگر یک فروشگاه حقیقی دارای تعدادی قفسه یا شلف برای قرار دادن و به نمایش درآوردن محصولاتش باشد، یک فروشگاه مجازی و آنلاین نیز دارای تعدادی صفحه (صفحات وبسایت) برای به نمایش درآوردن محصولاتش است. مسئله مورد بحث اینجا شکل می‌گیرد که در تعداد قفسه‌ها در یک فروشگاه فیزیکی نمی‌تواند از یک حدی بیشتر شود. اما یک فروشگاه مجازی و آنلاین می‌تواند چندین برابر قفسه‌های یک فروشگاه فیزیکی، صفحاتی برای نمایش محصولات داشته باشد. پس در این قسمت می‌توانیم بگوییم، اولین دلیل ترغیب مردم به خرید آنلاین، امکان مشاهده تعداد بسیار زیادی محصول در یک فروشگاه مجازی نسبت به زمانی است که به یک فروشگاه فیزیکی مراجعه می‌کنند.

بررسی میزان تنوع یک کالای خاص

شاید برای شما هم اتفاق افتاده باشد که به یک فروشگاه فیزیکی مراجعه کرده و کالایی را مشاهده کنید که بسیار نظرتان جلب کرده باشد، اما تنها مشکل، مثلا رنگ آن کالا باشد. بسیاری از ما این تجربه را داریم که وقتی این مسئله را با فروشنده در میان می‌گذاریم، می‌گوید که رنگ مورد علاقه شما را در انبار دارد و به دلیل محدودیت فضای موجود در مغازه نتوانسته است آن را در معرض دید قرار دهد.

در چنین شرایطی فروشنده به ما پیشنهاد می‌دهد که اگر واقعا قصد خرید این محصول را داریم، می‌تواند رنگ مورد نظر ما را از انبار پیدا کرده و برایمان بیاورد. احساس مشترکی که به طور تقریبی تمام مشتریان در این لحظه تجربه می‌کنند، یک دلهره یا اضطراب یا تردید از این جهت است که مبادا فروشنده به خاطر آن‌ها کالای مدنظر را از انبار خارج کرده و آن‌ها بازهم رنگش را نپسندند و با این کار فقط فروشنده را به دردسر و زحمت انداخته باشند.

مزایای خرید اینترنتی

روانشناسی در خرید اینترنتی

پس به این ترتیب دلیل دوم ترغیب مردم به خرید از فروشگاه‌های آنلاین مشخص شد. مردم ترجیح می‌دهند در کمال آرامش، آن سوی صفحه‌ای مجازی نشسته و یک طیف متنوع از رنگ و جنس نوعی خاص از کالا را مشاهده کرده و مورد بررسی قرار دهند.

بررسی میزان اطلاع رسانی درباره کالاها به مشتریان

دلیل سوم ترغیب مردم به خرید از فروشگاه‌های اینترنتی، بدون شک آن است که مشتریان به راحتی می‌توانند درباره مشخصات تمام محصولات بدون آنکه فروشنده را از توضیح دادن زیاد خسته کنند، اطلاعات کسب نمایند. همچنین ممکن است گاهی فروشنده از روی خستگی یا عدم تمرکز کافی، برخی از اطلاعات لازم درباره یک محصول را به صورت اشتباه یا ناقص به مشتری انتقال دهد. تمام این مسائل در خرید اینترنتی برطرف شده و یا به حداقل کاهش می‌یابد. چرا که مشخصات تمام محصولات فروشگاه اینترتی از قبل و در کمال تمرکز و دقت، به صورت کتبی داخل صفحه مربوط به آن محصول درج شده‌ است.

میزان اطلاع رسانی درباره کالاها به مشتریان

میزان اطلاع رسانی درباره کالاها به مشتریان

بررسی کیفیت خرید مشتریان

ممکن است شما هم تجربه حضور در یک فروشگاه به شدت شلوغ را در خاطرات خود رقم زده باشید. در این مواقع یا دلسرد و مأیوس از اینکه ازدحام و شلوغی به شما اجازه بررسی تمام کالاها را نداد، فروشگاه را ترک می‌کنید و تا مختصر زمانی بعد از آن در این فکر هستید که کاش قادر بودید محصولات آن فروشگاه را بهتر مشاهده کنید. یا بسیار با عجله و در پایین‌ترین سطح تمرکز، دست به خریدی می‌زنید که پس از خروج از فروشگاه و رسیدن به منزلتان دائما در فکر آن هستید که شاید اگر فروشگاه خلوت‌تر بود، قادر بودید بیشتر فکر کنید و خرید با کیفیت‌تر و مطلوب‌تری را رقم بزنید.
این اتفاقی است که در یک خرید اینترنتی ابدا شما را تهدید نمی‌کند. بلکه شرایط موجود در فروشگاه آنلاین شما را قادر می‌سازد که در کمال آرامش و حتی در صورت تمایل، با بهره‌گیری از نظرات و مشورت با سایر اطرافیانتان، دست به خریدی مقرون به صرفه و مطلوب میل خود بزنید.

مشاهده و بررسی یک کالای خاص اما تولید شده توسط کمپانی‌های مختلف

زمانی که قصد خرید یک کالای مشخص را دارید، شما در واقع بر حسب نیازتان به فکر خرید آن کالا افتاده‌اید و چه بهتر آنکه از میان برندهای تولید کننده آن کالا، موردی را انتخاب کنید که علاوه بر همخوانی با بودجه شما، بیشترین سطح کیفیت و رضایت را برایتان به ارمغان آورد. اگر هم اکنون، لباس پوشیده و از خانه خارج شوید، تا دو ساعت آینده توان مراجعه به چندین مغازه، فروشگاه یا نمایندگی را دارید تا در نهایت بتوانید ادعا کنید تمام برندهای تولید کننده آن کالا را مشاهده کرده و مورد بررسی و مقایسه قرار داده و انتخاب خود را نهایی کرده‌اید؟

دنیای فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی و تاثیر روانشناسی خرید بر روی آن‌ها

قابلیت بررسی کیفی و مشاهده مشخصات محصول بسیار آسان و بدون دردسر

این دلیل پنجمی است که افراد را به خرید آنلاین ترغیب می‌کند. در واقع مردم با استفاده از اینترنت و مراجعه به فروشگاه‌های اینترنتی قادر به تماشای یک کالای خاص تولید شده توسط برندهای مختلف، آن هم در کوتاه‌ترین زمان ممکن و البته با امکان مقایسه مشخصات فنی کالا، هستند.

بررسی دنیای فروشگاه اینترنتی مواد غذایی و تاثیر روانشناسی خرید بر روی آن‌ها

حال ممکن است از خود بپرسید، اصلا فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی چه تعداد کاربر دارد که بخواهیم روانشناسی خرید آن‌ها را مورد بررسی قرار دهیم؟ یا مگر تهیه مواد غذایی نیز از روانشناسی خرید تبعیت می‌کند؟ به عبارت دیگر، مردم یا می‌دانند که برای تهیه خوراک مورد نظرشان به چه مواد غذایی نیاز دارند یا اصلا گرسنه نیستند و دلیلی به خرید مواد غذایی نمی‌بینند.
اما جالب است بدانید، دنیای ماشینی امروز که زمان در آن از نظر کیفی به عددی بسیار کمتر از 24 ساعت می‌ماند، بسیاری از افراد را وادار کرده ‌است تا خرید‌های روزانه یا حتی ماهانه مواد غذایی خود را به صورت آنلاین انجام دهند. البته گاهی برخی از عوامل ناگهانی، مانند کرونا در روزگار فعلی، به افزایش تعداد کاربران این قبیل خریدها دامن می‌زند.
از این موضوع گذشته، بازار مواد غذایی نیز مانند تمام کالاهای مصرفی دیگر، بازاری رقابتی محسوب می‌شود. برای مثال در جهان امروز، در تمام فروشگاه‌های فیزیکی و مجازی، قفسه‌های مربوط به ماده غذایی مانند مربا، جایی است که شیشه‌های رنگی تولید شده توسط برندهای مختلف و تهیه شده از مواد اولیه بسیار متنوعی بر روی آن به چشم می‌خورد. پس قابل قبول است که مردم بخواهند در کمال دقت و آرامش، دست به خرید و تهیه مرغوب‌ترین و مطلو‌ب‌ترین مواد غذایی مطابق با ذائقه و سلیقه‌شان بزنند.
اما رفتار شناسی خرید چگونه می‌تواند بر افزایش استفاده کاربران از فروشگاه‌های اینترنتی تاثیر بگذارد؟
پاسخ به این سوال به نوعی از تفاوت‌های موجود میان روانشناسی خرید در فروشگاه‌های فیزیکی و رواشناسی خرید در فروشگاه‌های آنلاین نیز حکایت می‌کند. به عبارت دیگر، برای آنکه بتوانیم مردم را به استفاده بیشتر از فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی ترغیب کنیم، باید نسبت به تفاوت‌های روانشناسی خرید اینترنتی و روانشناسی خرید حضوری، اطلاعات دقیقی را به دست آوریم.

مواردی درباره روانشناسی خرید اینترنتی از فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

محیط و فضای کلی فروشگاه اینترنتی

دقیقا همانطور که یک فروشنده، سعی دارد با استفاده از تزئینات و طراحی‌های منحصر به فرد، دکوراسیون مغازه خود را خاص و جذاب جلوه دهد، یک فروشنده فروشگاه اینترنتی هم باید به فکر دکور، رنگبندی و دیزاین مغازه آنلاین خود باشد. جذابیت محیط و فضای کلی فروشگاه اینترنتی سبب می‌شود که مشتری در خروج از آن تعجیل نداشته باشد و حتی بی آنکه متوجه شود، زمان زیادی را در بین صفحات آن به گشت و گذار سپری کرده و چشمش به محصولات بیشتری بیفتد.
برای تحقق این مهم، بهتر است از روانشناسی رنگ‌ها نیز کمک بگیریم. به عنوان مثال رنگ نارنجی از نظر روانشناسی تحریک کننده اشتهای افراد است. دقیقا به همین دلیل است که بیشتر رستوران‌ها از رنگ نارنجی در دکوراسیون خود استفاده می‌کنند.

تصاویر مربوط به محصولات

اینجا همان لحظه‌ای است که هنر عکاسی، فیلمبرداری و طراحی گرافیکی، اوج قدرت خود را نمایان می‌کند. به دلیل آنکه شخص به صورت حضوری و فیزیکی قادر به تماشا و لمس محصولات غذایی نیست، باید از هنر عکاسی و طراحی گرافیکی برای ایجاد یک حس بسیار نزدیک میان محصول و مشتری استفاده کنیم. هرچه عکس محصولات و مواد غذایی هنرمندانه‌تر و با کیفیت‌تر باشد، به آن دلیل که در مخاطب احساس بهتری ایجاد می‌کنند، از احتمال فروش بالاتری برخوردار هستند.

عکسبرداری از محصولات در فروشگاه اینترنتی

نحوه تصویربرداری از محصولات موجود در فروشگاه آنلاین مواد غذایی

توضیحات مربوط به محصولات

مردم در کنار اطلاعاتی مانند برند تولید کننده و قیمت محصول، بسیار راغب هستند از ویژگی‌های منحصر به فرد آن محصول نیز مطلع باشند. بنابراین هرچه اطلاعات مربوط به ارزش‌های غذایی محصولات خوراکی، دقیق‌تر و واضح‌تر توضیح داده شده ‌باشد، احتمال خریداری شدنشان بیشتر است.

تخفیف‌ها و پیشنهادات ویژه

بدیهی است یکی از قدیمی‌ترین و موثرترین راه‌های جذب و ترغیب مشتری به خرید محصولات، استفاده از تخفیفات ویژه یا ارائه شرایطی بهینه برای خرید آن محصولات است. از این رو اگر افراد ببینند که خرید مواد غذایی از فروشگاه‌های اینترنتی علاوه بر مزایای مذکور، برای آن‌ها مقرون به صرفه‌تر از خرید حضوری تمام می‌شود، به انجام این کار راغب‌تر هستند.

امکان مقایسه محصولات

موضوعی که در فروشگاه‌های فیزیکی عملی نیست، امکان مقایسه مشخصاتی مانند ارزش‌های غذایی، قیمت دقیق، حجم یا وزن مواد غذایی و موضوعاتی از این قبیل است. این تفاوت مفید و کارآمد سبب می‌شود، افراد نسبت به تهیه مواد غذایی از فروشگاه‌های اینترنتی تمایل بیشتری نشان دهند.

امکان مقایسه آسان و سریع محصولات

امکان مقایسه آسان و سریع محصولات

فروشگاه اینترنتی مواد غذایی؛ سلامت تغذیه یا سود اقتصادی؟

درواقع خبر ناامید کننده این است که نمی‌توان به طور صریح به این پرسش تنها با استفاده از یک جواب ساده، پاسخ داد. اما 2 نکته مهم را نباید حین پاسخ به این سوال نادیده گرفت:
– فروشندگان باید بدانند که راز ماندگاری، طول عمر، محبوبیت و دوام آن‌ها در بازار هدفشان، صداقت و اهمیت به مشتری است.
مخاطبین فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی باید بدانند که بهتر است واقع ‌بینانه و همانطور که یک فروشگاه فیزیکی مواد غذایی را پیش از نهایی کردن خرید خود از آن، ارزیابی می‌کنند؛ مورد بررسی قرار دهند. زمانی که قصد خرید از یک فروشگاه مواد غذایی را داریم، تمیزی و نظافت محیط آن، رفتار پرسنل و توضیحاتی که درباره محصولات وجود دارد را به دقت از نظر می‌گذرانیم. هنگام خرید از یک فروشگاه اینترنتی نیز دقیقا همین اتفاق باید بیفتد. اطلاعات تماسی دقیق و مشخص از شرکت پشتیبان این فروشگاه باید در آن وجود داشته باشد. محیط آن باید منظم، زیبا و کار شده باشد، پاسخگویی پرسنل باید دقیق و محترمانه باشد، محصولات باید به روز و سالم بوده و دارای توضیحات مشخصی باشند و…
به طور کلی فروشگاه اینترنتی آن هم از نوعی مانند آنچه Amazon یا Ebey خلق کرده ‌است، مخاطب را در برابر تنوع کالاهایی به وسعت جهان قرار می‌دهد. اما نباید فراموش کرد که همین دو نمونه موفق از فروشگاه‌های اینترنتی نیز زیر سایه روانشناسی خرید، بهینه‌سازی شده و رشد کرده‌اند. تنها به کمک روانشناسی خرید یا همان رفتار شناسی خرید است که می‌شود نیاز، رفتار و سلیقه مخاطب را متوجه شد و برای پوشش دادن آن، ایده‌های ناب را شکل داده و اجرا کرد.
اما به عنوان یک جمع بندی، لازم است بگوییم که این روزها، مردم بیش از پیش درباره نحوه تحلیل یک فروشگاه اینترنتی و خرید از آن اطلاعات دارند. همچنین به واسطه گستردگی و فراهم بودن فضای مجازی، مردم بیش از گذشته درباره برندها، محصولات، فروشگاه‌های اینترنتی و ویژگی‌های هر یک از آن‌ها آگاهی دارند. فروشندگان نیز به خوبی از این سطح فهم و آگاهی مردم نسبت به کاری که انجام می‌دهند، مطلع هستند. نکته امیدوار کننده و ارزشمند در این زمینه، تلاش روزافزون این صنعت برای راضی نگه داشتن مشتریان آنلاین و همچنین افزایش ویژگی‌های جدید در این عرصه است.
لذا اکنون می‌توانیم به عنوان یک پاسخ کلی بگوییم که درصد بیشتری از فروشگاه‌های آنلاین مواد غذایی توانسته‌اند بین سلامت مردم و سودآوری خود، یک تعادل بالغ و فکر شده را ایجاد نمایند. در واقع این صنعت پس از گذشت سال‌ها تلاش و فعالیت برای باز کردن جایگاهی منحصر به خود در بین مردم، توانسته است تجربیات زیادی را در زمینه روانشناسی خرید مشتریان این عرصه کسب کند؛ از این رو به خوبی می‌داند که سودآوری در گروی صداقت و اهمیت دادن به نیاز مشتری و مراقبت از سلامتی اوست.

مسئله امنیت غذایی در قرن 21

بنا به روند رو به افول شاخص امنیت غذایی در مختصات جهانی و چشم انداز مأیوسانه‌ای که از آن برای سال‌های آینده ترسیم می‌شود، اتخاذ تدابیری جهت تحقق و ارتقای امنیت غذایی برای کل مردمان جهان از لوازم اصلی توسعه پایدار و تقویت و توانمندسازی سرمایه انسانی خواهد بود. امنیت غذایی به معنای دسترسی همگان در هر محل به منابع کافی و مطمئن غذایی است و این مهم جز از طریق سیاست‌گذاری در سطوح جهانی، منطقه‌ای و ملی میسر نخواهد بود. امنیت غذایی از چالش‌های عمده قرن 21 محسوب می‌شود و تحولاتی نظیر تغییرات اقلیمی، رشد جمعیت، رشد فناوری، آسیب‌های وارده بر منابع طبیعی و نیز پدیده جهانی شدن بر آن اثرات شایانی گذاشته است، از این رو جهت دهی این چالش‌ها به سمت فرصت‌هایی جهت ارتقای امنیت غذایی از لوازم مهم تحقق این مهم برای توسعه پایدار بشری است. فروشگاه‌های اینترنتی در صورت نظارت و مدیریت صحیح و کارآمد دولتی می‌توانند به ترویج و توسعه امنیت غذایی مردمان عصر حاضر کمک کنند.

چرا به امنیت غذایی می‌پردازیم؟

در زمان‌های گذشته و پیرو مشکلاتی که تمدن بشری با آن‌ها مواجه می‌شد، نظیر بلایای طبیعی، بیماری‌ها و مصائبی که به همراه می‌آوردند، فقدان فناوری برای بهین سازی فرایندهای کشاورزی و مواردی از این دست، تمدن بشری از کمبود منابع رنج می‌برد و طبیعتاً فقدان امنیت غذایی پدیده‌ای قابل توجیه به نظر می‌رسید. اما پیرو رشد شتاب‌گون فناوری‌ها و ارتقای مکانیسم‌های کشاورزی خصوصاً در دهه‌های اخیر، مسأله فقدان امنیت غذایی آن هم در مختصات جهانی، مشکلی بغرنج به نظر می‌رسد. امری که عینیت داشته و سازمان‌های جهانی را به تکاپو واداشته است که راهکاری برای رفع آن بیابند.

آمارها و نمودارها، بهبود نسبی بسیاری از شاخص‌های زیستی مردمان جهان را در نیم سده اخیر نشان می‌دهند. یکی از این آمارها، افزایش نسبی سرانه میزان تامین کالری مردمان جهان است که بر حسب نمودار فوق، بهبود قابل ملاحظه‌ای داشته است، اما از سوی دیگر افزایش میزان سوء تغذیه و گرسنگی در جهان ارقامی از این دست را تحت الشعاع خود قرار می‌دهند.
نمودار زیر نشان می‌دهد که نرخ و درصد گرسنگی در جغرافیای جهانی با وجود بهبود نسبی در سال‌های اول هزاره اخیر، مجددا رو به افزایش گذاشته است، چنانکه ظرف سال‌های 2014 تا 2019 افزایشی بالغ بر 60 میلیون نفر را رقم زده است. یعنی در سال 2019 حدود 690 میلیون نفر معادل تقریبا 9 درصد مردمان جهان دچار سوء تغذیه بوده اند و شوربختانه اینکه برآوردها، افزایش محسوس این شاخص طی سال‌های آینده را نشان می‌دهند، چنانکه برآوردها از رسیدن نرخ گرسنگی جهانی تا حدود 10 درصد جمعیت جهان در سال 2030 سخن می‌گویند.

چرا بر امنیت غذایی تاکید می کنیم؟

مسئله مهم و جهانی امنیت غذایی

نرخ و درصد گرسنگی در جغرافیای جهانی

نرخ و درصد گرسنگی در جغرافیای جهانی

این برآوردهای مأیوسانه با وجودی حاصل شده است که طی دهه‌های اخیر، سازمان‌ها و نهادهای متعدد ملی، منطقه‌ای و جهانی به مسئله امنیت غذایی ورود کرده اند و سرمایه گذاری‌ها و پروژه‌های مطالعاتی گسترده‌ای را حول آن انجام داده‌اند. از سوی دیگر نوسان‌های اقلیمی و آب و هوایی، افت شاخص‌های مربوط به ارتقا مکانیزم‌های کشاورزی، تغییر سبک زندگی مردم در بسیاری از نقاط دنیا و رو آوردن به تغذیه آسیب رسان، افزایش جمعیت جهانی و بروز مشکلات معاصرتر نظیر انتشار ویروس کرونا چشم انداز نه چندان مساعدی را پیش روی امنیت غذا ترسیم می‌کنند و همین امر توجه به این شاخص حیاتی زیست مردمان جهان را دوچندان کرده است.

امنیت غذایی چیست؟

طبق تعریف موجزی که کمیته امنیت غذایی سازمان ملل متحد ارائه داده است، امنیت غذایی به این معناست که همه مردم در هر زمان از دسترسی فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی به غذای کافی، ایمن و مغذی برخوردار باشند؛ به طوری که متناسب با ترجیحات غذایی و نیازهایشان برای یک زندگی سالم باشد.

امنیت غذایی در دنیا

امنیت غذایی در دنیا

بر اساس تعریف فوق می‌توان شاخص‌های امنیت غذایی را به شرح زیر برشمرد:
1- در دسترس بودن غذا: به این معنا که مقدار غذای کافی با از طریق تولید داخلی یا واردات در دسترس باشد.
2- دستیابی به غذا: اینکه افراد به منابع کافی غذایی مناسب جهت رژیم‌های غذایی مغذی دسترسی داشته باشند.
3- بهره گیری از منابع: به این معنا که قابلیت بهره گیری از غذا برای رژیم غذایی مناسب، آب تمیز و مراقبت‌های بهداشتی برای رسیدن به وضعیتی خوب وجود داشته باشد که در آن تمام نیازهای فیزیکی برآورده شود.
4- پایداری: به این معنا که فرد یا خانوار برای همیشه به غذای کافی دسترسی داشته باشد و این پارامتر دچار نوسان و ناامنی نشود. معمولاً شوک‌های ناگهانی نظیر بحران‌های اقتصادی یا تغییرات ناگهان آب و هوایی، یا وقایع دوره‌ای و فصلی نظیر ناامنی غذایی فصلی این شاخص را به مخاطره می‌اندازند. بنابراین برنامه ریزی باید به نحوی باشد که پیشاپیش، بحران‌های احتمالی پیش بینی و مدیریت شده باشند.
این شاخص‌های چهارگانه که توسط فائو شناسایی شده اند، جغرافیای جهانی دارند و زمانی می‌توان از امنیت غذایی سخن گفت که این شاخص‌ها در گستره جهانی و در تمامی قاره‌ها و کشورها تحقق یافته باشند.

شاخص‌های چهارگانه فائو

شاخص‌های چهارگانه فائو

چالش‌های امنیت غذایی در قرن 21

شاخص سوء تغذیه از یک سوم انتهای قرن بیستم تا اوایل سده جدید، نشان از یک روند رو به بهبود داشته است، چنانکه از سال 1970 تا 2008 درصد مبتلایان به سوء تغذیه از 35 درصد جهانی به حدود 15 درصد رسیده است.
این شاخص پس از آن نیز دارای روند پایداری بوده است اما از سال 2018 بدین سو، چشم اندازی ناامید کننده از این شاخص نزد پژوهشگران ترسیم شده است و این امر اهتمام به امنیت غذایی در قرن بیست و یکم را به یک چالش بزرگ و اساسی تبدیل کرده و فعالان این حوزه را به شناسایی اجزا و عناصر این چالش واداشته است. اصلی‌ترین عواملی که به این چالش دامن می‌زنند به این شرح هستند:
مسئله گرسنگی، جمعیت، تقاضا برای غذا و تولید کشاورزی: این پارامترها عناصری تاثیرگذار بر سرنوشت امنیت غذایی سده معاصر به شمار می‌روند. برقراری تناسب میان رشد جمعیت جهانی با رشد تولید مواد غذایی سالم، از اهم این معضلات است که نیازمند اصلاح ساز و کار کشاورزی و بهینه سازی فرایندهای مربوط به آن است. امری که چشم اندازی تاریک را نشان می‌دهد و عدم اهتمام بدان می‌تواند بر روند رو به افزایش فقر غذایی جهانی اثر منفی بگذارد.
– فشار بر منابع طبیعی: چنانکه می‌دانیم، تأمین غذا مستقیما به ثروت منابع طبیعی بستگی دارد و با توجه به آسیب‌های جبران ناپذیری که بر منابع طبیعی، خصوصاً ذخایر آبی طبیعی وارد شده است، این امر به معضلی مهم تبدیل شده است. مدیریت آب و منابع از اهم چالش‌های پیش روست. نابودی جنگل‌ها و کوه‌ها به خاطر مصارف اقتصادی و سوانح طبیعی نظیر آتش سوزی و… از دیگر معضلات رایج در دهه‌های اخیر بوده است که افق تأمین غذای سالم را مبهم و چالش زا می‌کند.
تغییرات آب و هوایی و اقلیمی: دست اندازی بیش از اندازه بشر بر طبیعت و قوانین آن طی دهه‌های اخیر، به تغییر شرایط اقلیمی در بسیاری از نقاط منجر شده و باعث به هم ریختن تعادل زیست حیوانی و نباتی شده است. این امر منابع تغذیه‌ای بسیاری از مردمان جهان خصوصاً در نواحی فقیر که مایحتاج خود را مستقیما از طبیعت تأمین می‌کردند به مخاطره انداخته است و راهکاری را برای رفع چالش می‌طلبد.
– جهانی شدن در بخش کشاورزی: جهت گیری پدیده جهانی سازی به سمت سود و استثمار از منابع و نیروی انسانی کشورهای توسعه نیافته، از دیگر چالش‌هایی است که آینده‌ای تیره پیش روی ما قرار می‌دهد. از این رو بهره گیری از امکان‌های شکل گرفته معاصر نظیر تجارت آزاد، گردش آزاد اطلاعات، تغییر اسلوب‌های کشاورزی و پدید آمدن فناوری‌های جدید در کشاورزی، فرصت‌هایی هستند که در صورت عزم و اراده واحد جهانی می‌توانند به ترمیم چالش‌ها می‌انجامند.
علاوه بر تلاش‌ها و سازمان‌های جهانی و منطقه‌ای کوشا در رفع چالش‌های امنیت غذا، کشورها نیز به نوبه خود راهکارهای متنوعی را برای پیشگیری از مخاطرات این پارامتر حیاتی قرن بیست و یکم ارائه داده و پیاده نموده‌اند. سرمایه گذاری در شبکه‌های آبیاری، یکپارچه سازی ارضی، تامین اعتبارات خرد روستایی، ایجاد تعاونی‌ها و اقداماتی از این دست از جمله راهکارهایی است که کشورهای جنوب شرق آسیا برای توانمندسازی بخش کشاورزی و خوداتکایی بیشتر جهت تأمین اقلام غذایی باکیفیت انجام داده‌اند. توسعه زیرساخت‌ها، توسعه منابع انسانی، افزایش بهره وری زمین از طریق تقویت خاک و مکانیزه کردن سیستم آبیاری، توسعه صنعت و تقویت جایگاه آن در کشاورزی، برنامه‌های کشاورزی فشرده و جامع، تشدید اقتصاد غلات، رشد بخش غیر کشاورزی روستایی، صنایع کوچک روستایی، تغییر الگوهای کشت، توسعه دامداری و بهینه سازی آن به جهت تأمین دام و طیور خوراکی با کیفیت و ارزان، مکانیزه کردن دامداری، تقویت ارتباط بین بخش صنعت و دامداری و استفاده از فن آوری‌های روز برای دامداری، سنجش مزیت‌های نسبی و تمرکز بر مزیت‌های منطقه‌ای و بومی برای تولید بهینه محصولات و فرآورده‌های غذایی، واردات محصولاتی که تولیدشان در داخل هزینه زیادی را می‌تراشد و استفاده از ظرفیت‌های تجارت آزاد جهانی برای صادرات و واردات اقلام و فرآورده‌های دامی و کشاورزی از جمله اقداماتی است که کشورها برای پیشگیری از مضرات این چالش‌ها و تبدیل آن‌ها به فرصت‌هایی برای ارتقای امنیت غذایی انجام داده‌اند.
می توان با تشریک مساعی و به اشتراک گذاشتن تجارب ملی در مقیاس منطقه‌ای و جهانی، بسیاری از معضلاتی را که می‌تواند امنیت غذایی قرن 21 را به مخاطره بیاندازد، رفع نمود.

ارتباط امنیت غذایی و توسعه

آمارها و برآوردهای اخیر نشانی از ارتباط میان رشد اقتصادی و امنیت غذایی نمی دهند، چنانکه برای مثال در کشورهای عربی، رشد تولید ناخالص داخلی منجر به کاهش سوء تغذیه کودکان در دهه‌های اخیر نشده است.
این در حالی است که امنیت غذایی تنها در پرتوی توسعه پایدار، ضمن توانمندسازی کل جامعه برای تأمین مایحتاج خود محقق خواهد شد و در صورتی که این امر براورده شود، طبیعتاً آثار مثبت بر اقتصاد و جامعه نیز خواهد گذاشت. بنابراین برقراری ارتباط معنادار میان رونق و توسعه اقتصادی و امنیت غذایی، مستلزم فراروی از انگاره‌های صرفا اقتصادی و نگاه به توسعه از منظری اجتماعی، انسانی و معطوف به نسل‌های آینده است.
در این راستا باید توجه داشت که فقدان امنیت غذایی، به معنای ناتوان سازی بخش‌هایی از جامعه و به حاشیه راندن آن‌ها از بازار فعالیت و کار و اشتغال و تولید است. فقدان امنیت غذایی، انسان‌ها را مستعد بیماری‌های عدیده در سنین فعالیت خود کرده و به این ترتیب هزینه‌هایی مازاد را نیز بر سیستم درمانی کشور تحمیل می‌کند. به طور کلی، ناامنی غذایی به معنای به هدر دادن سرمایه‌های انسانی است که ستون توسعه اقتصادی کشور محسوب می‌شوند. ضعف سرمایه انسانی به معنای رکود در فعالیت‌های تولیدی و اشتغال، ناتوانی در تولید ثروت مادی، تحمیل هزینه‌های درمانی، کاهش امید به زندگی، افزایش بزهکاری و جنایت و معضلاتی از این دست می‌شود و در نتیجه دولت نه تنها خود را از بخشی از ثروت نهفته جامعه‌اش محروم می‌سازد، بلکه او را به صرف هزینه‌های سربار درمانی و انتظامی نیز وا می‌دارد.
در مقابل، تحقق امنیت غذایی در یک جامعه می‌تواند دستاوردهای زیر را به دنبال داشته باشد:
1- رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال: وقتی تحقق امنیت غذایی تبدیل به یک استراتژی پایدار ملی می‌شود، طبیعتاً سرمایه گذاری‌هایی در زمینه‌های مختلف از مطالعه و تحقیق و توسعه، بهره برداری و اجرا را می‌طلبد. در این فرایند، نیروی انسانی قابل توجهی معطوف به بازار کار خواهد شد و مهارت و دانش خود را صرف پیشبرد این راهبرد قرار خواهد داد. بدیهی است که خروجی این سرمایه گذاری‌ها و اقدامات، محصولات و فرآورده‌های غذایی باکیفیت و مطمئن خواهند بود که ضمن فروش در بازار، منجر به تولید ثروت مادی و واقعی برای یک کشور می‌شوند و به این ترتیب رشد اقتصادی را به پشتوانه نیروی انسانی فعال تضمین می‌کنند.

امنیت غذایی در قرن 21

امنیت غذایی در قرن 21

این نوع جهت گیری اقتصادی و اجتماعی، به جهت فعالسازی و توانمدسازی نیروی کار جامعه پایدار و باثبات خواهد بود و چشم اندازی دراز مدت را پیش روی خود می‌گشاید.
2- رفع فقر: از سوی دیگر، شاغلان جدید با کسب درآمد، توانمند شده و می‌توانند با اتکای به خود، نیازهای غذایی و سایر نیازهای زیستی خود را تأمین کنند. توانمند سازی نیروی انسانی به معنای خوداتکایی جامعه جهت رفع نیازها، تأمین هزینه‌های درمان و تأمین اجتماعی، پرداخت مالیات و تقویت منابع مالی دولت و بهبود شاخص‌های آموزش و تربیت برای نسل‌های آینده خواهد شد که پشتوانه‌ای برای آینده آن جامعه محسوب می‌شوند.
3- افزایش امنیت و ثبات جهانی: بحران امنیت غذایی در واقع یک بحران امنیتی است و امروزه دولت‌ها، آن را هم‌ردیف بسیاری از شاخص‌های امنیت ملی، به عنوان مسأله‌ای حاد برمی شمارند. عدم دسترسی مردمان جهان به منابع غذایی باکیفیت و پایدار، زمینه ساز گسترش فقر، هدر رفتن منابع و ذخایر طبیعی، بحران‌هایی نظیر مهاجرت و مشکلاتی از این دست می‌شود و به این ترتیب شاخص‌های زیست انسانی در جغرافیای جهانی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. از این رو تحقق امنیت غذایی گامی استوار برای ایجاد جهانی امن‌تر و مناسب‌تر برای زندگی باکیفیت نسل‌های آینده خواهد بود.
4- بهبود شاخص‌های سلامت: تغذیه مطمئن، شاخص سلامت مردمان را تضمین می‌کند. کفایت در دسترسی به منابع غذایی، تغذیه سالم و مواد غذایی مطمئن، به معنای تضمین سلامت جمعی و حفظ نیروی انسانی فعال و کارا و کاهش هزینه‌های درمانی خواهد بود.

فروشگاه‌های اینترنتی، حامیان امنیت غذایی هستند یا قاتلان آن؟

به فراخور گسترش فناوری‌های ارتباطی، بخش زیادی از تجارت نیز به این عرصه منتقل شده است. پیشتر فقط بنگاه‌های اقتصادی برای انجام مراودات خود از فضای مجازی بهره می‌بردند، اما امروزه این فضا بستری برای کسب و کار اقتصادی بنگاه‌های خرد و حتی شخصیت‌های حقیقی شده است. راه اندازی فروشگاه‌های اینترنتی کمک شایانی به شتاب فرایندهای توزیع و ارائه خدمات داده است و فروشگاه‌های فعال در زمینه مواد غذایی از جمله آن‌ها هستند. این مهم خصوصاً از زمان شیوع ویروس کرونا اهمیت و قابلیت خود را بیش از پیش نشان داده است و نقشی اثرگذار در پیشگیری از انتشار بیشتر بیماری داشته است.
در زمینه امنیت غذایی نیز می‌توان به نقشی که فروشگاه‌های اینترنتی ایفا می‌کنند، اشاره کرد. کارکرد این مراکز را می‌توان از چند جنبه بررسی نمود. اول این که فروشگاه‌های اینترنتی عمدتا فروشنده اقلام غذایی رسمی و دارای گواهی‌های ثبت اعتبار و استاندارد از مراجع غذایی و بهداشتی هستند و این امر مزیتی نسبت به مراکز فیزیکی دارد، چرا که در فروشگاه‌ها و مغازه‌های سنتی، بعضا اقلام غذایی دست ساخته و بدون استانداردهای مربوطه موجود هستند و خرید و فروش می‌شوند.
یکی از نگرانی‌هایی که در خصوص خرید از فروشگاه‌ها اینترنتی وجود دارد، عدم اطمینان خریدار از تازگی و طراوت اقلام غذایی و خصوصا میوه هاست. خریداران ضمن مراجعه حضوری می‌توانند اقلام درخواستی‌شان را خود برگزینند و از این رو هنگام خرید به ویژگی‌های کالا دقت می‌کنند، اما در فروش اینترنتی چنین امکانی وجود ندارد و مشتری از دریافت کالاهای فاسد شده، تاریخ انقضا گذشته، کهنه و بی طراوت هراس دارد. اما باید توجه داشت که جهانی شدن گسترده جریان مراودات کالاها، از جمله مواد غذایی، به شکل گیری استانداردها و روش‌های مدرن محافظت و نگهداری از محصول در بسته بندی‌های ویژه منجر شده است و در حال حاضر بسته بندی و نگهداری محصول ضمن حفظ کیفیت آن، خود به یک تکنیک تبدیل شده است. از این رو می‌توان نسبت به حفظ کیفیت مواد کنسرو شده و بسته بندی شده، دستکم تا تاریخ انقضا اطمینان داشت.

رابطه بین امنیت غذایی و توسعه

تحقق تاثیر امنیت غذایی بر توسعه با بهره مندی از فروشگاه اینترنتی مواد غذایی

همچنین بدیهی است اگر نظارت‌های کافی دولتی بر روی مراکز فروش اینترنتی وجود داشته باشد و نیز با عطف توجه به این نکته که امروزه همه محصولات و فرآورده‌های غذایی دارای بسته بندی‌های مطمئن و ایمن هستند، می‌توان با اطمینان بالاتری نسبت به خرید اینترنتی مواد غذایی باکیفیت اقدام کرد.
ضمن این که در بازار رقابتی امروز و بنا به اصل مشتری مداری، فروشگاه‌ها حفظ مشتری در درازمدت را به سودهای کوچک و کوتاه مدت ترجیح می‌دهند و از این حیث، تحویل محصول باکیفیت یکی از اصول مشتری مداری و حفظ بازار به شمار می‌رود. خریداران می‌توانند با رصد بازار و پایش فروشگاه‌های اینترنتی مواد غذایی، مرکز فروش مطمئن خود را بیابند و رضایت کافی از مواد غذایی خریداری شده را حاصل نمایند.