چرا نباید محصولات تراریخته بخریم؟
مقدمه؛ تراریخته یک دشمن برای سلامت

ما در این مطلب قصد داریم تا هرچه بیشتر شما را با محصولات تراریخته آشنا کرده و در خصوص مضرات این نوع محصولات توضیحاتی را خدمت شما ارائه دهیم. در نهایت نیز 10 دلیل که به همگان ثابت می‌کند نباید از محصولات تراریخته استفاده کنند را جهت آشنایی بیشتر برای شما نام می‌بریم. توصیه آوان مال عدم استفاده از این نوع محصولات است و تاکید می‌کنیم که برای حفظ سلامت خانواده از میوه و سبزیجات و تمام محصولات به صورت ارگانیک و طبیعی استفاده کنید. در مورد برنج تراریخته بخوانید.

در وهله اول باید گفت که بین خوب یا بد بودن این نوع محصولات ابهام وجود دارد و برخی‌ها بر این باور هستند که استفاده از این محصولات ضرری ندارد و در مقابل هستند افرادی که می‌گویند این محصولات مضر هستند. حال افرادی هم در این بین وجود دارند که به طور دقیق نمی‌دانند این محصولات مضر هستند یا مفید و اینکه آیا می‌توانند آن‌ها را مصرف کنند یا خیر. ما قصد داریم به شما نشان دهیم که تراریخته‌ها علاوه بر بدن برای سیاره زمین نیز بد هستند، پس به جهت آشنایی بیشتر در خصوص این مورد با ما همراه باشید.

تراریخته به چه معناست؟

تراریخته یا (GMO) مخفف ارگانیسم اصلاح شده ژنتیکی است که در واقع به آن دستکاری ژنتیکی نیز گفته می‌شود. چندین سال است که کشاورزان به طور ژنتیکی یک محصول را با خانواده‌های دیگر ترکیب کرده و یک محصول جدید را ایجاد می‌کنند (به عنوان مثال ترکیب دو نوع سیب با یکدیگر می‌تواند یک محصول جدید ایجاد کند) .

این تنها یک مثال ساده بود در حالیکه GMO‌های اصلی در آزمایشگاه‌ها ایجاد می‌شوند و دانشمندان، ژن‌های گونه‌های مختلف را به جهت رشد سریع‌تر مواد غذایی استفاده می‌کنند تا محصولات به سرعت رشد کرده و یا در برابر سموم خاصی مقاوم باشند.

آرگانیسم اصلاح شده ژنتیکیبررسی اثرات محصولات تراریخته

تاریخچه محصولات تراریخته

تاریخچه اولین جانداری که به صورت تراریخته تولید شده بود به سال 1973 بر می‌گردد و پس از آن تصمیماتی به جهت تولید این فناوری ایجاد شد که در این نتیجه گیری دستکاری ژنتیکی علاوه بر جانداران به گیاهان و مواد غذایی نیز گسترش پیدا کرد. به همین جهت در حال حاضر جاندارانی که بدین روش تولید می‌شوند بسیار هستند.

اگر بخواهیم آغاز فروش محصولات تراریخته را عنوان نماییم، این زمان مربوط به سال 1994 است و اولین محصولی که به عنوان تراریخته معرفی شد گوجه فرنگی بود که در کشور آمریکا تولید شد. پس از آن بسیاری از غلات و محصولات کشاورزی که سودآوری بسیاری داشتند نیز به واسطه GMO تولید شدند. از جمله این محصولات می‌توان به سویا، ذرت و پنبه اشاره کرد که از جمله مهم‌ترین این محصولات هستند.

تاثیراتی که محصولات تراریخته بر روی زمین کشت و به طور کلی محیط زیست می‌گذارند نیاز به دهه‌ها و سال‌ها تحقیقات دارد و این تحقیقات در حال پیشرفت هستند تا بتوان به یک جواب صحیح دست پیدا کرد. محصولاتی که به صورت تراریخته تولید و بهره‌وری می‌شوند شامل ویژگی‌های زیر هستند:

  • افزایش تولید محصولات
  • مغذی‌تر بودن محصولات تراریخته
  • قابلیت رشد این نوع محصولات در برابر کمبود خاک و آب

مبحثی که در حال حاضر مورد بحث است تاثیر این نوع گونه‌ها بر گیاهان وحشی در طبیعت است. رقابت این نوع گونه‌ها که مقاوم‌تر هستند در برابر گونه‌های طبیعی یک منطقه می‌تواند منجر به محو شدن گونه‌های وحشی بومی در یک منطقه شده و توازن موجود در چرخه‌های طبیعی یک منطقه را از بین ببرد. می‌توان به جهت جلوگیری از این مشکل، بر روی چگونگی کشت محصولات تراریخته و ورود آن‌ها در یک منطقه خاص نظارت کامل داشت تا آسیبی به گونه‌های طبیعی و محیط زیست وارد نشود.

گوجه فرنگی تراریخته شده و ارگانیکگوجه فرنگی تراریخته شده و ارگانیک

تاثیر بر سلامت انسان به ویژه کودکان

زمانی که انسان‌ها محصولاتی همچون گندم و سایر غلات را به صورت تراریخته تولید می‌کنند به نوعی آن‌ها را در برابر آفات مقاوم می‌سازند که در نهایت موجب می‌شود سم بیشتری مصرف شود، به همین جهت در کشورهایی که مواد غذایی در آن‌ها به مقدار کم تولید می‌شود می‌تواند تولید محصولات تراریخته مفید واقع شود اما توجه کنید زمانی که بخواهیم در میزان تولید محصولات دست ببریم مشکلاتی در کشاورزی بومی ایجاد خواهد شد.

همان‌طور که پیش‌تر اشاره شد تراریخته‌ها محصولاتی هستند که به وسیله یک دستکاری ژنتیکی ایجاد می‌شوند که پیش از این در طبیعت وجود نداشته‌اند و حال که وارد بدن انسان می‌شوند به عنوان یک موجود بی‌هویت و ناشناس در نظر گرفته می‌شوند؛ به همین دلیل ممکن است در طولانی مدت عوارض بدی را در بدن انسان نمایان سازند.

بیشتر افرادی که در معرض خطر این محصولات قرار می‌گیرند بانوان و کودکان هستند. به همین دلیل بسیاری از دانشمندان می‌گویند محصولات تراریخته می‌تواند منجر به مشکلات جدی در سیستم بدن و سلامت انسان شود. این مشکلات از همان اوایل تولید محصولات در کودکان بیشتر از گروه‌های سنی دیگر مشاهده شده بود و دلیل آن نیز سیستم بدنی حساس‌تر و ضعیف‌تر کودکان نسبت به بزرگسالان است.

منع مصرف محصولات تراریخته برای کودکانمنع مصرف محصولات تراریخته برای کودکان

10 دلیل مهم به جهت منع استفاده از این محصولات تراریخته

حال که با مضرات کلی این محصولات آشنا شدید در این بخش می‌خواهیم 10 مورد از مهم‌ترین مواردی که باعث می‌شود از خوردن محصولات تراریخته امتناع نماییم را برای شما نام برده و توضیحات لازم را ارائه دهیم.

1- بقایای علف‌کش بر روی محصولات تراریخته

این باقیمانده‌ها به مراتب سمی‌تر و خطرناک‌تر از سایر سموم هستند و دلیل آن نیز وجود علف‌کش‌های بیشتری است که برای علف‌های هرز این نوع محصولات استفاده می‌شود. در پی سال‌های 1996 تا 2008 کشاورزان آمریکایی 383 میلیون پوند علف‌کش بیشتری بر روی محصولات تراریخته پاشیدند تا در برابر آفات مقاوم بمانند.

2- مبهم بودن تجزیه شدن محصولات تراریخته در بدن

تا به حال تحقیق واحدی که از تمامی جوانب نشان دهنده مزایای محصولات تراریخته برای انسان باشد، وجود نداشته است. در یکی از تحقیقات مشخص شد باکتری‌هایی که برای حشرات سمی پروتئین ایجاد می‌کنند و در ذرت‌های تراریخته وجود دارند در 93 درصد از زنان باردار و در جنین آن‌ها نیز یافت شده است! این بدان معناست که بسیاری از کودکان امروزی در معرض این نوع محصولات قرار می‌گیرند حتی در زمانی که در رحم مادر خود هستند! طی تحقیقاتی که از سال 1996 بر روی محصولات تراریخته انجام شد مشخص گردید که این‌گونه محصولات منجر به ایجاد بیماری‌های مزمن، آلرژی‌های غذایی، اوتیسم و اختلالات در تولید مثل و غیره می‌شوند.

3- گرم شدن زمین به جهت کشت محصولات تراریخته

گرم شدن زمین به جهت کشت محصولات تراریختهمحصولات تراریخته نیاز به دوز بالایی از کودهای نیتروژن مصنوعی دارند که این امر می‌تواند منجر به انتشار اکسید نیتروژن شود. این گاز گلخانه‌ای 300 برابر مضرتر از CO2 است و به مقادیر زیادی سوخت فسیلی به جهت تولید آن نیاز خواهد بود.

4- امکان گرده افشانی از گلی به گل دیگر در محصولات تراریخته

مانند دانه‌های هر گیاهی، زمانی که باد می‌وزد، دانه‌های تراریخته نیز به حرکت در می‌آیند و این اتفاق طبیعی منجر به گرده افشانی غیرقابل برگشت و در نهایت از بین رفتن محصولات آلی خواهد شد.

5- رابطه محصولات تراریخته با سرطان

شیر حاصل از گاوهایی که با RBGH تحت درمان قرار می‌گیرند و به آن هورمون رشد گاو اصلاح شده از نظر ژنتیکی گفته می‌شود دارای سطح بالاتری از IGF-1 است. طی تحقیقات پزشکان در خصوص سرطان در آمریکا گفته شده است که سطح بالایی از IGF-1می‌تواند در پیشرفت برخی از تومورها تاثیرگذار باشد. بنابراین بیماری‌هایی همچون سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان کولورکتال و سایر سرطان‌ها به واسطه محصولات تراریخته افزایش یافته است.

 

6- اثرات جانبی ناشناخته به جهت مصرف محصولات تراریخته

مهندسان ژنتیک گفته‌اند: ترکیب ژن‌ها با گونه‌های کاملا نامربوط می‌تواند منجر به ایجاد عوارض جانبی ناشناخته و غیرقابل پیش بینی شود و در نهایت منجر به ایجاد آلرژی، سرطان و کمبودهای مواد مغذی در بدن می‌شود.

7- محصولات تراریخته دشمن سیاره زمین

استفاده از علف‌کش‌های قوی بر روی محصولات تراریخته تنها علف‌های هرز را از بین نمی‌برد بلکه این سموم به پرندگان، حشرات و دوزیستان نیز آسیب می‌رساند. طی تحقیقات بر روی محصولات دستکاری شده زنتیکی، آن را دشمن تنوع زیستی نامی‌ده‌اند که در نهایت می‌تواند آسیب‌های بسیاری به سیاه زمین وارد کند.

8- استفاده از آفت‌کش‌های قوی و مضر جهت کشت محصولات تراریخته

نه تنها علف‌کش‌های GMO در حال قوی‌تر شدن هستند بلکه شرکت‌ها نیز حشرات مقاومی را برای دفع این سموم ایجاد کرده‌اند. به تازگی محصولاتی همچون سویا و ذرت دارای مقاومت بالا عنوان شده‌اند که درون آن از مواد شیمیایی استفاده شده است. حال تصور کنید این سمومی که می‌تواند این حشرات قوی را از بین ببرد در هنگام استفاده به وسیله انسان چه آسیبی به بدن انسان وارد می‌کند.

9- حساسیت انسان‌ها به محصولات تراریخته

صحت این موضوع به شدت مورد بحث قرار گرفته است اما رد این بحث کار بسیار دشواری است. طبق مطالعات انجام شده توسط مرکز کنترل پیشگیری بیماری، آلرژی‌های غذایی بین سال‌های 1997 تا 2011 حدود 50 درصد افزایش داشته است و این آمار یک سال پس از عرضه محصولات تراریخته بوده، به نظر شما این اتفاقی است؟ ما که این‌گونه فکر نمی‌کنیم.

10- محصولات تراریخته و احتمال نازایی

از آنجایی که ارتباط بین مصرف محصولات تراریخته و احتمال ناباروری به دلایل انجام آزمایش‌های انسانی امکان پذیر نیست تنها می‌توان گفت که هنگام تغذیه این نوع محصولات دستکاری شده، احتمال ناباروری به دلیل دستکاری ژنتیکی این محصولات وجود دارد. این آزمایش بر روی موش‌های صحرایی به وسیله سویاهای تراریخته انجام شد و اکثر نوزادان طی 3 هفته مردند و در صورت زایمان نیز این نوزادان کوچکتر بوده‌اند و یا به طور کلی دچار نازایی در موش‌ها شدند.

از محصولات تراریخته به هیچ وجه استفاده نکنید!

نتیجه گیری و جمع بندی

با توجه به تمامی موارد گفته شده بهتر است در صورتی که قبلا محصولات تراریخته را مصرف می‌کردید، استفاده از آن‌ها را قطع کرده و به محصولات ارگانیک و غیرتراریخته روی آورید. استفاده از محصولات 100درصد غیرتراریخته حداقل می‌تواند این اطمینان را حاصل کند که مواد مصرفی از سلامت کافی برخوردار هستند.